Potrivit textului publicat deja în Monitorul Oficial, pentru primul semestru din 2023, autoritățile au decis menținerea valorii maxime a tichetului de masă la 30 de lei, conform unui ordin recent publicat.
Ordinul numărul 1.263/2023 ministrului Finanțelor și al ministrului Muncii prevede că valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023.
Mai exact, documentul vizează perioada aprilie – septembrie. Prin urmare, o nouă majorare ar putea să intervină abia începând din octombrie 2023, după ce se stabilește valoarea pentru semestrul II. Angajatorii pot oferi tichete de masă cu valori sub maximul prevăzut prin ordin de ministru.
Cum se stabilește valoarea
Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabilește prin înmulțirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creșterii prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de INS, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din şase luni calendaristice întregi, începând cu luna februarie 2019 şi nivelul mediu al aceluiași indice pe penultimul semestru, raportat la prevederile art. 33 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.
Astfel, potrivit articolului 33 alineatul (3) din HG nr. 1045/2018, ținând seama de datele calendaristice la care se comunică indicii realizați ai preţurilor de consum de către INS, valoarea nominală a unui tichet de masă, valabilă în ultima lună a semestrului constituit conform alineatului (1),se utilizează şi pentru primele două luni ale semestrului următor.
Astfel, valoarea nominală indexată a unui tichet de masă, rotunjită potrivit prevederilor OUG nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din OUG nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, aprobată prin Legea nr. 187/2006 și potrivit articolului 14 al Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de masă, este de 30 lei și este valabilă pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023.
Tichetele de masă se impozitează
Conform Legii 227/2015 privind codul fiscal, tichetele de masă se vor impozita conform salariului. Cota de impozit pe salarii este de 10% și se aplică conform algoritmului prevăzut de Codul Fiscal, art. 78, alin.(2), lit. a). Tichetelor de masă nu li se aplică contribuții sociale. Așadar, angajatorul nu plătește taxe către stat, ci contribuie la bugetul statului, oferind angajaților acest tip de beneficiu. Companiile plătitoare de salarii se obligă să calculeze și să rețină impozitul aferent veniturilor fiecărei luni atunci când sunt efectuate plățile acestor remunerații. Impozitul venitului din tichetele de masă se calculează (se adună) cu impozitul pe salarii, pe care, firma (angajatorul) îl reține și se va vira către bugetul statului până la data de 25 a lunii următoare în care plățile vor fi efectuate. Bonurile de masă sunt acordate pentru achiziția de alimente sau pentru plata meselor la restaurant.
Trimite articolul
XDacă alimentele de bază s-au scumpit cu vreo 50%, trebuia ca și tichetele de masă să crească la fel.
Daca ar mari valoarea bonurilor de masa proportional cu inflatia, pai, am ajunge la situatia ca bonurile sa fie mai mari decat salariul net. Cam asaceva… Nu mai visati oameni buni ca n-are rost. Si bunicul meu cu mamaliga a crescut si a fost mai sanatos si mai fericit ca noi.
Bine zice eminescu intr-o poezie “nu spera si nu ai teama”.