„Ministrul Virgil Popescu a sărit să spună că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.
Taxa pe soare se aplică imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde de exemplu). IMM-urile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie.
Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înşişi aparţine guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi. Directiva lasă anumite excepţii, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă.
Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi pentru ce consumă ei înşişi este omis ca referinţă în textul din OUG atunci când se stabileşte taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând doreşte Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca şi a IMM-urilor şi fermelor care instalează o putere de 30 kW.
Printr-o simplă transformare a sintagmei „statul poate” în „statul taxează”, guvernul PSD-PNL dă o lovitură producţiei independente de energie, pentru a proteja piaţa captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu.
„Ordonanţa emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenţia: Ministerul Energiei este şi mare patron în producţia de energie şi reglementator. Virgil Popescu îşi apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români”, conchide Cristian Ghinea.
Sursa: Mediafax
Citește și:
USR acuză coaliția PSD-PNL că introduce o nouă taxă prin OUG: taxa pe soare
Trimite articolul
XDeja este taxata energia produsa si chiar suprataxata.
Asta este o alta aberatie de a face bani din ceva in plus si la fel de aberanta cu povestea taxei pe apa de ploaie.
Hai sa aduc si aici comentariul :
“Cand citesc asa articol, incep sa imi dau seama ca unii oameni este perfect normal sa ii bati.
Dar nu din ura sau nervi, doar din principiu.
Asca cum ei spun ca sunt doar afaceri si nu este nimic personal, o palma sau un pumn poate inlocuii usor un salut.
Si daca intreaba despre ce este vorba, poti spune ca nu este nimic persona, este doar din obicei.”