Potrivit HotNews.ro, citat de Tion.ro, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenția că cca. 70% din pacienții români riscă să rămână fără medicamente generice – adică acele medicamente care au aceeași substanță activă ca produsul original, dar, în general, sunt mai ieftine.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România spune că s-a ajuns în această situație din cauza inflației excesive a costurilor de producție, combinată cu „politicile de taxare și presiunile de scădere constantă a prețurilor”.
„Facilitățile de producție riscă să-și restrângă activitatea, iar unele să înceteze să mai producă medicamente generice. Industria de medicamente generice și biosimilare are o obligație morală și legală de a menține aprovizionarea cu medicamente către România și suntem pe deplin angajați să facem acest lucru. Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflația excesivă a costurilor de producție cu politici de taxare și cu presiuni de scădere constantă a prețurilor. Prin urmare solicităm Guvernului României să abordeze această situație dificilă prin politici durabile”, este semnalul de alarmă al producătorilor de medicamente.
Se estimează că, dat fiind contextul actual, cheltuielile pentru tratamentul bolilor cronice vor crește.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România spune că în perioada 2015-2021, pe piața din România au intrat 1.000 de medicamente generice, care au generat economii de cost de 780 de milioane de euro (la bugetul pentru compensarea medicamentelor).
„Fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, Guvernul nu ar fi putut susține cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani”, mai transmit producătorii de medicamente.
Asociația cere Guvernului să ia de îndată măsuri astfel încât medicamentele generice să rămână accesibile bolnavilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!