Săptămâna aceasta, deputaţii europeni vor dezbate subiectul legat de controalele la frontierele terestre, maritime şi aeriene ale celor două ţări.
În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spaţiului Schengen prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României, care îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul unic european de liberă circulaţie.
Spaţiul Schengen este format din 26 de ţări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, României, Ciprului şi Irlandei.
Preşedinţia slovenă a Consiliului Uniunii Europene susţine categoric aderarea Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen şi doreşte să includă pe agenda sa acest subiect de îndată ce statele membre ajung la un acord, a declarat vineri ministrul de Interne sloven Ales Hojs, potrivit Hina.
„Sincer vorbind, suntem cel mai mult interesaţi de intrarea Croaţiei, din motive uşor de înţeles, pentru că ei sunt vecinii noştri şi aceasta ar facilita depăşirea multor probleme pe care le avem la frontieră, atât pentru Croaţia, cât şi pentru Slovenia”, a declarat Hojs pentru un grup de corespondenţi de presă de la Bruxelles invitaţi în Slovenia cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.
Hojs a adăugat că doreşte să pună extinderea Schengen pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în orice moment, dar că are sentimentul că aceasta nu este o bună idee înainte ca toate statele membre să fie de acord cu extinderea.
El a precizat că, în calitate de preşedinte al Consiliului JAI, va face tot posibilul pentru a convinge acele state care sunt sceptice legat de extinderea Schengen că aceasta este decizia corectă.
Bulgaria şi România au acces numai pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele, baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume, începând din iulie 2021, conform unei decizii adoptate vineri de Comisia Europeană, după ce ambele ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem.
Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că Bulgaria şi România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză. De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.
Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria şi România să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022.
Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria şi România vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XCare Schengen? Care UE? Care drepturi de libera circulatie….totul e acum un mare rahat,i-au pus pe fraieri in lesa cu mediatizarea excesiva a unei gripe….
dupa cum se misca lucrurile , poate in secolul urmator……….intra si Romania in Schenge
E aceeasi situatie si cu vizele pt SUA Si alea se ridica la ” Anul si la multi ani!”
Bine ca americanii vin la noi fara vize. si ne mai si dau indicatii pretioase prin diplomatii de la Bucuresti…… de parca am fi colonia cuiva. Da !
Indeplinesc conditiile tehnice – dar ce e cu conditiile etice si morale?
probabil se va face anuntul vanzarii catre olanda a portului constanta acolo bat tradatorii astia !
-
Subscriu la comentariu lui Păduraru
-
Subscriu la Păduraru și adaug ca fără interes, mai mult sau mai puțin ascuns, nu ne crea nimeni in Schenghen. Cum se vând acum insule in Grecia, se vor vinde părți din Italia și iată și portul cu marea neagră ca sa nu ramana nimic țărilor sărace. Apoi începe controlul absolut.
-
Cine e destept si mai si munceste are bani.
Cine are bani cumpara ce vrea si dirijeaza.Nu inteleg ce v-a mira.-
😂 Ai perfecta dreptate , nu ajunge doar ca cineva sa munceasca , ii trebuie in mod obligatoriu si un nivel de inteligenta mai de Doamne ajuta , altfel se alege doar cu munca iar statul cu taxele si impozitele incasate … https://www.youtube.com/watch?v=ipV_GU7YaQg ….. ecomand tuturor un documentar ! …
-
-