Precizările făcute miercuri de oficialul Patriarhiei vin ca urmare a apariţiei în spaţiul mediatic a unei “pseudo-ştiri” referitoare la “preoţii care cer bani la înmormântări” şi al cărei “conţinut fals este rupt din contextul unei vechi declaraţii oferite pe tema ‘condiţionării slujbei înmormântării de achitarea unei sume’”.
“Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiţionare a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o aşa-zisă “taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, a declarat Vasile Bănescu.
Potrivit acestuia, Sfântul Sinod a adus, în 2017, precizările necesare privind distincţia dintre “taxe” şi “contribuţiile benevole” oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult, conform cărora “taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire”.
“Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor”, după cum preciza Sfântul Sinod.
Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru întreţinerea bisericii parohiale, cazuri în care preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi, a arătat Bănescu.
O hotărâre similară anterioară a Sfântului Sinod (din 2012) specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare:
“Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”, după cum a menţionat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X“contributie benevola” in cuantum stabilit de parohie… Mda… Nici TVA-ul, Impozitul pe venit, etc nu sunt taxe, sunt contributii benevole care au cuantumul stabilit de stat 🤣
-
Exact…mare șmecher în limbaj se vrea dl. Bănescu.
Este momentul ca toate cultele sa fie impozitate
-
👍
În 2022 mi sa cerut 600 lei și am primit chitanță pe 150 lei
-
Mda, uite asa se indeparteaza lumea de biserica …trece la pocaiti
-
Pocaitii platesc zeciuiala ( 10% lunar)
-
Fii fericit că ai primit și pentru 150 chitanță.
Acum, pe bune, am înmormântat un prieten și preotul, colegă de muncă soția cu decedatul, a refuzat ori ce bani. Din motive obiective, nu contează pentru cititori, i-am dat, forțat, 100,lei
Era normal și corect.
Nu mă refer la rechinii din BOR.
nu este taxa de inmormantare … este taxa pentru itrarea in rai
-
Moneda pentru Caron luntrașul……
normal ca exista taxa. am avut doua inmormantari la doua bunici. unu a cerut 400, celalalt 600 (fiind in sate diferite). primu preot (cel cu 400) cu o zi inainte a venit si s-a imbatat manga, iar cand a tinut slujba a doua zi si a vorbit despre bunamea a facut-o foarte frumos si la un mod de aplaudat. la toti din biserica ne-au dat lacrimile. La cel de-al doilea preot, cand a venit slujba a inceput sa spuna ca ea era foarte credincioasa si mereu a facut contributii la biserica si ca oamenii se indeparteaza tot mai mult de biserica si ca nu isi platesc constributiile. mai ca nu iti venea sa il pleznesti. in nici un minut sub nici o forma nu mi-a fost adus la cunostinta ca nu trebuie sa platesc aceste sume si ca defapt sunt benevole
Atata va cufuriti pe voi de numa comentati la o taxa a biserici chiar oricat ar fi ea de mare si la taxele de la stat stai in pozitia cap…ra rahat de tara oameni din tara asta.platesti taxa si gata ce atata filozofie.banescu tot comenteaza aiurea . Lasa sa fie taxa la biserica daca statul tot ne pune tot alte taxe si noi taxe.
Păcat că domnul Bănescu prolifereaza aceste minciuni, biserica e plina taxe arhicunoscute, practic nu primesti aproape nimic de la biserică și preoți dacă nu plătești.
E foarte trist, majoritatea creștinilor care apelează la biserică sunt oameni modești pe care preoții îi ”încoardă ” cu o grămadă de taxe.
Biserica la noi este pe formatul rusesc, cred că e limpede asta.
Din aceasta cauza fuge lumea de biserica. Sunt la fel de hoți ca și statul . Nu mai spun ca unii cer și pe masa și pe tactu și apoi ii cheltui cu diverse amante iar la biserica nu fac nici o reparație. Ar trebui sa se pună o taxa care sa fie afișat și pt care sa plătească impozit și sa poată fi verificata.