Prima etapă va avea loc la începutul anului și va viza pensiile mici, în timp ce a doua majorare, programată pentru sfârșitul lunii martie, va include și veniturile nepermanente care nu au fost anterior luate în considerare la calculul pensiilor.
Așadar, începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile minime garantate, adică indemnizația socială, vor crește cu 10,4%, ajungând la valoarea de 1.415 lei, față de 1.281 lei cât sunt în 2024. Aceste pensii reprezintă sprijinul acordat pensionarilor a căror pensie calculată pe baza contribuțiilor sociale nu atinge nivelul minim.
A doua majorare va avea loc la finalul lunii martie 2025 și va include veniturile nepermanente, cum ar fi:
- formele de retribuire în regie sau în acord,
- primele anuale,
- al treisprezecelea salariu,
- sporurile pentru ore suplimentare,
- alte venituri temporare, pentru care s-au plătit contribuții la asigurările sociale. Pensionarii vor trebui să aducă adeverințe pentru a beneficia de această recalculare. Scopul modificărilor este de a reflecta mai corect contribuțiile anterioare ale pensionarilor în valoarea pensiilor.
În ceea ce privește formula de calcul a majorării pensiilor, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că aceasta va fi simplă și transparentă, bazată pe doi indicatori: rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut (CSMBB).
„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rata medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci aceasta este formula de calcul a indexării, actualizată cu valoarea punctului de referință”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Potrivit calculelor, creșterea reală a CSMBB pentru 2025 este estimată la 4,2%, ceea ce va contribui cu 2,1% la majorarea pensiilor. Astfel, formula finală va fi inflația (10,4%) plus creșterea CSMBB (2,1%), rezultând o majorare totală de 12,5%.
De exemplu, un pensionar care primește în prezent 2.000 de lei ar urma să beneficieze de o creștere de 250 de lei, ajungând astfel la 2.250 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
Xdar de ce dati ca exemplu pensia de 2000 de lei???? de ce nu dati exemplu pensia de 50 de lei, de 100 de lei???? Acolo trebuie pus bani , nicidecum la cei cu pensii de 2000.
-
….de ce nu se aplica legea (de ce nu intra in vigoare.!!??) cu pensia de pe salariul brut pe economie..?? ..cica pensia trebuie sa fie 40% pentru 15 ani cotizati, si crestere pentru fiecare an in plus…!??…de ce nu ???
-
Sigur că da la pensiile mici nu se pun bani suntem cei marginalizați fac după placul lor să le fie bine!
Ma intreb din ce?!
-
Ma intreb cum vor evolua preturile. Am mai fost milionari saraci.
Mita electorală pe bani mei.
Măi tată, dar cei cu dosare depuse după 1 Septembrie, nici acum nu sunt soluționate. Cică nu merge ‘sistemul’… Și vor digitalizare și în sănătate… Bă oameni buni ! Voi sunteți sănătoși la cap ?
“a doua majorare programata pentru sfarsitul lunii martie” ??
De ce sfarsitul lunii martie daca cele 6 luni se termina la 28 februarie ?
Dar de persoanele cu handicap grav sau accentuat de ce ati uitat ???Parcă ati promis ca veti reglementa situatia ? Ele iau cele mai multe medicamente si inca din copilarie !
Basme penelico-pesediste! O sa va dea….peste ochi!
praf in ochi, dar preturile??
mai bine nu mariti nimic, dar faceti un bine poporului PLECATI ACASA!!
și credeți că ne-ați cumpărat așea voturile ?! fals .. luptăm.
Votăm VASILE ION ( vezi Tic Toc) Preṣedinte. !!! La fiecare C E T Ă Ț E A N R O M Â N va da câte 2 kg. de aur din trezoreria statului.