Ce sunt Perseidele?
Perseidele reprezintă o ploaie de meteori ce par să radieze dintr-un punct comun pe cer, numit radiant. Acestea și-au primit numele de la constelația Perseu, unde se află radiantul lor. Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle, care lasă în urma sa o dâră de particule și praf. Pe măsură ce Pământul trece prin această dâră în fiecare an, particulele intră în atmosferă și ard, creând luminile strălucitoare pe care le vedem sub forma unor „stele căzătoare”.
„Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu”, explică cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
De ce sunt atât de speciale Perseidele?
Perseidele sunt cunoscute pentru frecvența cu care pot fi văzute și pentru intensitatea lor. În perioada de vârf, se pot vedea între 60 și 100 de meteori pe oră, ceea ce face ca această „ploaie de stele” să fie una dintre cele mai active și mai accesibile pentru observatori. De asemenea, Perseidele sunt vizibile din majoritatea regiunilor lumii, oferindu-le astfel tuturor oamenilor posibilitatea de a le vedea.
Când pot fi văzute Perseidele cel mai bine?
Perseidele sunt active anual, în perioada iulie – august, cu un vârf de activitate în jurul datei de 12 august. În această perioadă, rata meteoriților este cea mai mare, iar condițiile de observație sunt cele mai favorabile.
Specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” spun că anul acesta maximul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16 și 19 (ora României). Pentru că maximul vine în timpul zilei și meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului, adică în noaptea de 11 spre 12 august, respectiv în cea de după, de 12 spre 13 august. Se vor putea observa panta ascendentă și panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august.
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. De asemenea, anul acesta, Luna nu va deranja observațiile.
Alte câteva aspecte trebuie luate în considerare pentru a maximiza experiența de vizionare:
- Este recomandat să găsiți un loc departe de luminile orașului, unde cerul este întunecat și vizibilitatea este maximă.
- Cerul trebuie să fie senin pentru a observa meteoriții. Monitorizarea prognozei meteo în avans poate ajuta la planificarea unei sesiuni de observație reușite.
- Observarea Perseidelor nu necesită un echipament special; meteorii pot fi surprinși cu ochiul liber pe cerul întunecat, departe de luminile orașului.
- Nu uitați, adaptarea ochilor la întuneric poate dura până la 20 de minute. Rămâneți în aceeași poziție și priviți cerul cu răbdare.
„Urmărind bolta cerească, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, printre stele, se va vedea o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă. Numele de «stea căzătoare» vine din vechime, deoarece părea că una din stelele de pe cer cădea. Desigur că stelele nu au cum sa cadă”, adaugă specialiștii în astronomie.
Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință, este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz, trebuie să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).
Sursa: TION.RO
Trimite articolul
XDe unde le vedem ?! …
De pe pământ
-
😂😂😂😂 răspuns perfect de 10 😅😅