Actul normativ stabileşte că persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scapă de pedeapsa cu închisoarea dacă plătesc în întregime prejudiciul.
Legea care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii, în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul, este constituţională, au decis, în 17 februarie, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR.
„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor trei sesizări cu acelaşi obiect formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului) şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile Legii privind modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a arătat CCR.
Modificările aduse legii arată că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.
Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă. În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (1 prim)”.
Trimite articolul
XLegea asta imbie la evaziune.
intreb asa din curiozitate
odata se scrie de prejudiciu de pana la100 de mii euro si mai jos de pana la 50 de mii de euro…………../?/
-
La tine greu limba român este !?
Pe înțelesul tău, daca ai facut evaziune de pana la 100 000 de euro dar dai banii inapoi scapu de pușcărie.
In esență, s-a dat liber la furt.
Mulțumiri pesedeului.
Aha, deci pt 1.500 lei mu mai e evaziune…?
Cum ramane pentru cei condamnatii la pedeapsa cu inchisoarea pentru ghiocei, si patrunjel…?
-
Cei condamnati la pedeapsa cu inchisoarea pentru ghiocei si patrunjel vor ramane in inchisoare si li se va dubla perioada de detentie. Asta ca sa le fie invatatura de minte, ca data viitoare sa fure milioane de euro, nu sa incerce sa vanda doua lalele la piata. Noi incurajam hotia in tara asta si o facem din toate puterile, nu doar asa, de fatada.
Normal ar fi ca eliberarea din inchisoare sa aiba loc NUMAI DUPA RECUPERAREA TOTALA SI INDESTULATOARE A PREJUDICIULUI., indiferent de marimea condamnarii, dar nici o secunda mai devreme. Ai terminat de executat pedeapsa.OK. Sa recuperat prejudicul ? Nu. OK Mai stai 6 luni, fa rost de bani, ai prieteni, cunostinte, fa ce stii si adu banii. Dupa 6 luni vedem. Ai adus banii? Nu , mai stai 6 luni. si asa mai departe pana aduci banii…si inginerii financiari ar gandi de doua ori inainte sa faca o inginerie …
Inițiatorul acestei legi este Cătălin Rădulescu (Mitralieră) de la PSD!!!! Cu asta cred că am spus tot.
Stai sa înțeleg. Poți fura de undeva, pana în 100.000 sau face o evaziune pana în 100.000. Acum, exista 2 sanse: 1. Nu ești prins, norocul tău. 2. Ești prin, returnezi banii, scapi de pușcărie, norocul tău. Asadar, se merita sa gândești cum sa faci o evaziune fiscala sau sa faci o spargere. Bravo România! Progresam.