Ciuhodaru, care este iniţiatorul acestui proiect de lege, a precizat că pacienţii care ajung la urgenţă “în urma excesului etanolic” în mod repetat, fie vor deconta cheltuielile de spitalizare, fie vor presta muncă în folosul comunităţii, fiind consideraţi neasiguraţi.
“Ponderea pacienţilor care ajung în serviciile de urgenţă în urma excesului etanolic este din ce în ce mai mare. Doar în Spitalul din Iaşi, într-un an, se tratează o mie de pacienţi la primire urgenţe, iar dacă înmulţim cu cele 50 de unităţi de primire urgenţe de la nivel naţional, o să vedem care este ponderea acestor pacienţi. Din păcate, în vremuri de criză, lucrurile nu stau roz în sănătate, iar resursele limitate pe care le avem şi vorbesc atât de cele materiale, cât şi de cele de personal, ar putea fi folosite uneori mai cu folos atunci când vorbim de proteza unui bătrân sau proteza valvulară a unui copil”, a explicat Ciuhodaru.
El a spus că, prin aplicarea acestei legi, s-ar economisi o sumă mare, ţinând cont că pentru fiecare zi de internare se decontează cam 570 de lei, iar pentru un pacient internat în regim de internare continuă – 1.500 lei.
Proiectul urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor. Acesta a fost adoptat, anterior, de Senat.
mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!