Clujeanul Constantin Covaliu spune că proiectul plajei urbane din Oradea e unul în dezvoltare și a apărut ca alternativă la seceta de evenimente datorată pandemiei, dar și din dorința de a oferi orădenilor evenimente în contextul unor vremuri incerte din această perspectivă.
„Practic, noi suntem organizatorii Street Food Festival. Dat fiind contextul pandemic, ne-am tot gândit ce să facem din punct de vedere al organizării evenimentelor și ce condiții alternative să le oferim orădenilor pe parcursul întregii veri. Așa i-am convins pe orădenii care au închiriat malul Crișului în această porțiune, pe cei de la Apele Române și municipalitate, să dezvoltăm acest proiect, le-am propus să încercăm ceva nou. Vrem să aducem experiența de plajă pe malul frumos al Crișului. Totul prin intervenții non-invazive. Proiectul fiind în dezvoltare, e posibil ca rezultatul final să fie îmbunătățirea aspectului malului, de exemplu am putea să facem plantări. Suntem în discuții și cu Fundația Comunitară Oradea, care administrează Parcul Libertății. Nu am vrea să lăsăm un dezastru în urma noastră, dimpotrivă, ne dorim ca locul să arate mult mai bine la final. Este un loc care ne place foarte mult. În spiritul acestei filozofii, am început să recondiționăm niște bănci. Va fi o plajă cu nisip, cu umbrele de stuf, unde va avea liber toată lumea. Vom instala 5-6 path track-uri. Vom organiza concerte acustice, am instalat un ponton care va servi drept scenă pentru trupele locale și nu numai. Ideea este că atunci când vom închide plaja, la final de octombrie, locul va arăta mai bine”, spune Constantin Covaliu. Firma care dezvoltă proiectul Plaja urbană Oradea e prezentă în oraș încă din 2016, „timp în care am adunat împreună amintiri frumoase. Cu acordul Apelor Române – Administrația Bazinală Crișuri și a municipalității, în colaborare cu societăți comerciale din Oradea și nu numai, vom amenaja acest proiect sezonier”, promite Constantin Covaliu.
„Noi avem închiriată de 7 ani porțiunea de pe malul Crișului dintre Podul Intelectualilor și Podul din centru unei firme – Aido Grup – pentru activități recreative. Am înțeles că această firmă, împreună cu o firmă din Cluj și cu Primăria Oradea, construiesc acolo o plajă pe perioada verii. Acolo, în spatele fostului sediu al GC Bihor, va fi o zonă de street food”, spune Ionel Avrigeanu, director ABA Crișuri. Aido Grup este partener al Primăriei Oradea încă din 2009, când au semnat un protocol de colaborare alături de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Comunitatea evreilor Oradea. Atunci, municipalitatea a preluat în administrare Sinagoga neologă, pentru a pune în valoare acest obiectiv de patrimoniu prin executarea lucrărilor de reparaţii, modernizare şi reabilitare, precum şi de utilizare eficientă a bazei materiale, cu scopul de a creşte calitatea spaţiului public. „Alipit de Sinagoga neologă se găseşte imobilul situat pe str. Independenţei, nr. 24, imobil în care Aido Grup Invest deține proprietăți. Acest imobil încadrează Sinagoga Neologă de o parte şi de alta, cu 2 calcane. Prin acordul de parteneriat, în calitate de proprietar în imobilul situat în vecinătatea Sinagogii neologe, Aido se obligă să efectueze și să finanțeze din surse proprii un proiect de amenajare şi integrare a ansamblului arhitectural format de cele două imobile situate în Oradea, str. Independenţei nr. 22 şi 24, prin: amenajarea calcanelor şi reabilitarea acoperişului imobilului situat pe str. Independenţei, nr. 24; amenajarea spaţiilor exterioare aferente Sinagogii neologe pe laturile dintre str. Independenţei, respectiv cea dinspre Râul Crişul Repede”.
SURSA: BIHON.RO
Citiți principiile noastre de moderare aici!