În intervalul 29 septembrie, ora 10 – 29 septembrie, ora 20, este în vigoare un Cod Galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a țării.
În intervalul menționat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp, spun meteorologii.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.
Potrivit acestora, vremea se va răci accentuat în toată țara în zilele următoare.
Tot în același interval este în vigoare și un Cod Portocaliu de ploi torențiale și abundente, valabil în nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei. În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.
Astfel, au fost crescute capacităţile operaţionale la toate inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă aflate sub cod portocaliu.
De asemenea, se verifică permanent amenajările hidrologice şi zonele cu risc din albiile râurilor şi se asigură serviciul de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale.
Mai mult, au fost dislocate echipaje de intervenţie în zonele de risc şi prealertate echipajele aeriene.
Autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren.
„Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”, transmite IGSU.
Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență și aplicația DSU sunt sursele oficiale de unde puteți afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
Citește și:
Citiți principiile noastre de moderare aici!