Potrivit Tion.ro, aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române.
Poliția a testat deja aplicația prin fotografierea numărului de înmatriculare. Se lucrează la capacitatea acesteia de a filma.
„Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu. Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu – e în vederea înmatriculării – și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect.
Se lucrează în prezent și la capacitatea de a filma a aplicației. În momentul de față aplicația permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu”, a precizat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roșu, președintele BAAR.
Roșu a mai spus că aplicația va putea arăta rapid, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină are sau nu RCA. Se estimează că aplicația va fi funcțională în acest an și va fi disponibilă doar pentru Poliție.
„Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reușim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație.”, a mai spus președintele BAAR.
70% dintre mașinile înmatriculate în România au asigurare
Parcul auto din România avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul anului trecut. Nu toate autovehiculele aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA. În aceeași perioadă, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, potrivit datelor transmise de ASF și MAI în Parlament.
Astfel, doar 70% din mașinile înmatriculate sunt asigurate RCA. Acest fapt reprezintă un semnal de alarmă, însă multe mașini stau abandonate luni sau ani întregi.
Potrivit Legii 132/2017, în astfel de cazuri, șoferul ar trebui să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.
În caz contrar, șoferii riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.
Trimite articolul
XIar se cheltuie milioane pe o aplicatie de cateva mii de euro. Sunt zeci de tutoriale cu raspberry pi, opencv, tesseract. Cu 100 de euro si ceva cunostinte in domeni ai o aplicatie care detecteaza numarul dintr-un frame. Cateva mii de euro se poAte pune la punct. Cate milioane se fura legal de data asta oare?
-
Se fura exact cat (le) trebuie.
Dar daca asigurarea este facuta pe seria de sasiu ?
Dar numerele de înmatriculare cu spațiu mai mare între litere și care sunt neconforme și ilegale, le verificați?
Dar foliile pe geamurile față și parbriz le verificați?
Avem o grămadă de gherțoi de neam prost care vor să transmită participanților la trafic că ei sunt mai presus de lege, că nu sunt muritori de rând.
Dar pe cei ce nu semnalizează schimbarea de direcție îi verificați? mai ales în sensurile giratorii; am senzația că sunt personaje care nu permis de conducere luat prin examinare pentru că efectiv nu au idee de regulile de circulație.