În satele Bihorului, finalul de toamnă înseamnă fiertul prunelor pentru pălincă. Conform Bihon.ro, puțini mai sunt bihorenii care își fac pălinca în gospodărie, majoritatea își duc prunele fermentate la unități de producție mari, mici firme de spirtoase a căror funcționare e reglementată de legi speciale.
Ce au în comun atât alambicurile gospodărești cu pălincăriile mari, cu capacitate de producție de peste 300 de litri, este că ambele produc borhot și cum acest reziduu este poluator, firmulițele trebuie să aibă acord de mediu pentru funcționare. Acordul de mediu implică faptul că pălincăriile au soluții la neutralizarea deșeurilor poluatoare și că borhotul urât mirositor nu va fi deversat în natură, pe câmp sau pe văile satelor.
În cadrul controalelor tematice pe salubritate în Bihor, Garda de Mediu a amendat și câteva pălincării mari, depistate cu deversări de borhot pe văile satelor. Cea de la Sălacea și de la Cheț au încasat fiecare câte 10.000 lei amendă, pentru lipsa acordului de mediu, a comunicat Sever Serbănescu, comisar șef.
Reclamații
Alte pălincării din Bihor au fost reclamate de săteni, nemulțumiți din diverse motive. Un bihorean care a insistat să rămână anonim a transmis revolta sa față de firma care face pălincă în satul Calea Mare, comuna Lazareni. „Acea pănlicarie funcționează sub pretextul celor 50l/om când, de fapt, se fierb sute de litri de palincă per om, pentru vânzare. Primăria din Lăzăreni nu face nimic în legătură cu deversarea, Consiliul Județean, nimic, Garda de Mediu tot nimic…”, a scris bărbatul, reclamând că „deversarea s-a întins pe 1km”.
Primarul Paul Cristian Vasile de la Lăzăreni a declarat pentru Bihon.ro că unitatea a avut probleme cu deversarea și anul trecut, dar a curățat. După ce și-a mobilizat subalternii la Calea Mare, edilul a transmis că nu a primit la primărie nicio sesizare de la oameni, dar că știe sigur că firma e autorizată, emite bon fiscal pentru serviciile prestate și că „100% e autorizată”. „Știu că oamenii îs nemulțumiți, unii și pentru că nu le convin condițiile, că pe lângă taxa în bani este și procent din pălincă”, a precizat primarul.
Reclamantul insistă că „borhotul se deversează pe un părău care curge pe câmp, miroase puternic. Așa ceva nu am crezut că se poate întâmpla în 2023, deși asta se întâmplă în fiecare an, și de 20 de ani încoace”. Ne-a mai spus că preferă anonimatul de frica bețivilor, „că sunt în stare să vină să îți dea foc pentru un kil de pălincă”.
La fața locului, în spatele pălincăriei din Calea Mare se văd urmele deversărilor pe o vale seacă din sat.
Primarul insistă, însă, că „e cea mai curată pălincărie din comună de la noi”, că „are bazin de beton pe care îl golesc controlat, cu vidanja”. „Aici nu poți spune că e problemă majoră, dacă curățăm tot șanțul nu găsim 30 de lopeți”, declară edilul
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XTrebuie bani la buget, ca sa se cumpere arme pentru Ucraina.
-
Cine ti-a zis? tony pe do?
Ce poluare ? Borhotul ramas e produs natural si de ce sa nu se simta si ratele sau gistele bineeee!
Titlu eronat. Poluare cu borhot, nu cu palinca.