TIMIȘOARA. Peste 100 de oficiali de rang înalt, printre care se numără inclusiv reprezentanți ai Comisiei și Parlamentului European, au participat la Ceremonia de Gală „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”.
„Zilele astea, sunt la Timișoara ambasadori și consuli din peste 50 de țări, miniștri și secretari de stat cu portofoliul cultură din Slovacia, Grecia, Slovenia, Polonia, Muntenegru, peste 200 de jurnaliști străini și români acreditați pentru weekendul de deschidere al Capitalei Culturale, primari din orașe românești și străine”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Casa Regală a României a fost reprezentată de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.
La ceremonia de deschidere au mai participat 40 de ambasadori, dintre care 20 sunt din țări ale Uniunii Europene, 24 europarlamentari și 9 parlamentari, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, miniștri ai culturii și primari din orașe europene și românești.
„Nu suntem perfecți, nici în Europa, nici în România, nici în Timișoara. Dar Capitala Culturală nu este un titlu care să premieze perfecțiunea, ci unul care celebrează ambiția unui oraș de a nu sta pe loc. Tocmai din recunoașterea propriilor vulnerabilități se naște energia creatoare care mișcă un oraș. Programul nostru cultural, cu cele peste 1.000 de evenimente, și proiecte din acest an, ne va confrunta cu speranțe, frumusețe și excelență, dar și cu limite, cu frici și vise frânte. Uneori incomod. Dar niciodată cinic. Niciodată pentru a descuraja. Ci mereu pentru a construi, pentru a crește încrederea. În valorile noastre, în semenii noștri, în forțele noastre proprii. A crește încrederea, acesta este misiunea culturii. Asta este invitația noastră către Europa în acest an.
Este o mare onoare să vă urez un bun venit! Salut prezența premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Culturii. Casa Regala a fost mereu alături de Timișoara. Îl salut și pe președintele CJT, Alin Nica. Bine ați venit, primari și viceprimari din orașele înfrățite cu Timișoara. Vă mulțumim că sunteți solidari cu noi în această zi minunată. Le mulțumim și reprezentanților clerului că sunt alături de noi. Echipa curatorială a pregătit un program de excepție. Mulțumesc și sponsorilor pentru sprijin!
Dragii mei timișoreni: vă mulțumesc pentru toată implicarea și dăruirea încăpățânată din ultimii 10 ani pentru acest proiect, tuturor celor care au crezut în potențialul acestui oraș, care au muncit și care muncesc pentru el. Să savurăm acest an, și să dăm mai departe, mândri și încrezători, tot ce avem de dat. Dragi români din toată țara: suntem și capitala voastră! Veniți la Timișoara să redescoperiți România, sa reaprindem împreună spiritul inovator al acestei țări, să vă încărcați cu speranță și lumină”, a spus primarul Fritz la deschidere.
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Culturii s-au prezentat la deschiderea marelui program însă președintele Iohannis a lipsit de la eveniment.
„Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timișoara pentru ceremonia de lansare TM2023. Scriem astăzi o nouă pagină de istorie. Lecțiile Sibiului au confirmat valoarea adăugată a purtării pentru un an de zile a stindardului culturii europene. Sunt convins că Timișoara că va străluci anul acesta, la fel după cum e motto-ul „Shine your light”. Timișoara nu e doar orașul martirilor, este orașul-punte între culturi.
În actualul context geopolitic complex pe care îl traversăm, valorile unității, solidarității și cooperării între națiuni sunt cu atât mai prețioase. Pe acest fundal, Timișoara a demonstrat încă o dată că e cetatea-oraș de referință în cooperare și solidaritate. Obținerea statului de Capitală Culturală Europeană a fost marcată de pregătiri temeinice și de bifarea unor pași importanți. Îi felicit pe actorii guvernamentali și locali implicați”, a declarat premierul Ciucă în cadrul Galei.
După ceremonia de gală, cu toții s-au îndreptat spre Piața Unirii, acolo unde are loc evenimentul principal, „Sărbătorim Deschiderea”. Aici sunt așteptați cca. 15.000 timișoreni și turiști.
De la ora 20, comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.
FOTO: Adrian Panduru
Trimite articolul
XMajestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române !!!
Ma ! ma lasi ?
-
No lasa ca si eu sunt custode de noapte la o firma 😉
Timisoara oras cultural european, vs. Arad, o mare comuna.
-
Aradul e comună fiindcă are multe sate în prejur,:Timișoara,Szeghed, Gyula…
-
Ai perfecta dreptate, ca totul gravitează in jurul Checheciului, Pârneavalui si Micălăcii.
-
Care casa regala?Romania e stat republican sau e monarhie? nu a fost abolita monarhia in 30 dec 1947 odata cu abdicarea regelui Mihai? ce scrie in constitutie? sau asta nu mai conteaza? numa-ntreb
Javrele nu au fost huiduite????
In pauza ma ciuca nu si-a prezentat lucrarea plagiata ca sa nu destabilizeze romania ?
Iohannis poate sta acasă de tot. ȚARA ARE REGINĂ!
-
Autoproclamata,peste castelul Savarsin