Potrivit bihon.ro Consiliul Județean Bihor plafonează salariile angajaților la nivelul anului trecut, anunță președintele Ilie Bolojan. Așadar, deși legea permitea, salariile nu vor fi ajustate nici măcar cu rata inflației, în contextul în care a crescut salariul minim pe economie. Decizia afectează atât personalul din aparatul propriu al Consiliului Județean, cât și personalul din instituțiile subordonate, inclusiv DGASPC Bihor.
“Având în vedere situația economică actuală este normal să nu ne ducem cu indexări”, a anunțat Ilie Bolojan, înaintea ședinței extraordinare a Consiliului Județean, desfășurată marți.
De altfel, printr-o Ordonanță emisă în decembrie, Guvernul a plafonat deja salariile aparatului guvernamental, inclusiv a instituțiilor deconcentrate din teritoriu. Chiar dacă Ordonanța nu se aplică și administrațiilor locale, Bolojan consideră această decizie ca fiind corectă atât față de “tabloul din sectorul public”, cât și față de mediul privat, confruntat cu greutăți, în contextul actual.
Salariile bugetarilor sunt influențate direct de creșterea salariului minim, prin legea salarizării unice. Astfel, a apărut nevoia unei Hotărâri, pentru a plafona salariile la CJ, în condițiile în care salariul minim pe economie a crescut iarăși, la început de an.
Cozma, PSD: “Nu înțeleg această logică”
Propunerea lui Bolojan a fost votată de plenul CJ, chiar dacă grupul PSD s-a opus (28 de voturi “pentru”, 6 împotrivă). Consilierul PSD Felix Cozma a evidențiat salariile mici de la DGASPC, unde tocmai s-au produs restructurări. “Nu înțeleg această logică de plafornare a salariilor, cu atât mai mult cu cât dvs ați spus că veți recompensa munca. Ce să înțelegem de acolo, că ați mințit? Ce s-a întâmplat din decembrie până acum?”, a întrebat Cozma, înaintea votului. Bolojan a replicat, afirmând că este “o măsură rezonabilă și de bun simț, în contextul actual”. În privința salariilor mici pe care le au unii angajați de la DGASPC și din alte structuri subordonate CJ Bihor, Bolojan a admis că există o problemă, însă a afirmat că trebuie găsite alte metode, “dacă am avea o flexibilitate mai mare”. “Dar nu le avem astăzi (aceste metode – n.red.). Nu putem merge cu creșteri în masă, pentru că nu ar fi în regulă”, a subliniat capul executivului județean.
În ceea ce privește salariile de la cele două teatre și cele de la Filarmonică, acestea au fost deja plafonate prin Ordonanța Guvernului, în decembrie 2020. Grilele de salarizare ale acestor instituții de cultură sunt stabilite la nivel național.
Trimite articolul
XRaportul salariu bugetar/privat este cu 70%mai mare cel bugetar .Nicăieri în Europa nu e așa mare diferență. Ce legătură ar avea salariul minim cu cel bugetar iar este de neînțeles. Dacă dl Bolojan a mai dat afară din personalul ce plimba hârtii, la nivel de tara nu se întâmplă nimic.
-
Zau asa? Cand ai ajuns la acest calcul te-ai uitat la brut sau la net?
-
Prin legea salarizarii unitare a bugetarilor, nivelul de salarizare pe o treapta a unui angajat este direct legata la baza (prin coeficientii de salarizare)de cuantumul salariului minim garantat in plata! Daca salariul minim creste, hop si toata masa bugetara se “umfla” cu bani de la buget! Castiga cel mai baban, bineinteles, cei cu salariile mari!! Cam asta este legatura stimabile “Masuri asteptate”!!! Oricum , salariile in administratia publica centrala si locala, sunt undeva (acuma) undeva la o medie de 1500 de euroi! Peste nivelul celor chiar din Ungaria si cu 50% peste media salarizarii in privat (unde it-ul trage tare in sus de salarii)!!!! Un medic astazi nu pleaca acasa sub 3000 de euro salar in mana! Aici este bine (chiar daca nu toti il merita)!!!
-
Nu se umfla nimic, citeste legea. Creste salariu minim de care beneficiaza toti angajatii de la privat iar patronii cand vad asta sunt disperati.
-
A pai Bolovan, la capitolul asta a pierdut startul fata de Arad. In administratia locala aradeana(cel putin la Consiliul Judetean si Primarie) salariile sunt inghetate si rasplafonate de cel putin 3 ani de zile, plus sunt si cele mai mici din tara, nu au fost indexate macar la rata inflatiei, fara sporuri si alte privilegii. Masura “rezonabila si de bun simt” ar fi ca Bolojan si ceilalti baroni, sa-si reduca salariile in criza, la nivelul fuctionarilor de rand, adica undeva la un venit “rezonabil si de bun simt” de 2, 3mii de lei.
E ușor să vorbești/plafonezi când tu Bolo ai salariu de nabab (10-15mii) iiar salariatul tău are cu un zero mai puțin iar prețurile cresc.
-
ani dacac nu iti place salariu, cauta-ti alt job! Sau si mai bine deschide-ti o afacere.
succes!
La felul în care este administrat județul, cred ca o înjumătățire a salariilor dar și indemnizațiilor ar fi benefica.Sa vedem atunci cum se vor raporta distinșii salariați și consilieri la munca lor.
-
Corect stimabile Propunere!