Aproape 9 milioane și jumătate de români, reprezentând mai bine de 52% din totalul celor cu drept de vot au ales ca de Ziua Națională a României, să se prezinte la urne, pentru a demonstra că ziua alegerilor este ziua în care puterea se află în mâinile cetățenilor și votul dat reprezintă cea mai puternică armă în democrație. Chiar dacă județul Arad nu a trecut de 50%, faptul că totuși peste 183 de mii, din totalul de aproape 380 de mii de alegători, reprezentând 48,43% au participat, reprezintă un semnal bun pentru conștiința civică. Conform exit poll-urilor, alegerile au fost câștigate de PSD cu 26%, urmat de AUR 19%, PNL 16%, USR 15%, SOS 5%, POT 5% și UDMR 5%. Binențeles că aceste cifre sunt doar estimări, pe baza unor interviuri realizate la ieșirea de la vot, dar ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână ne face extrem de circumspecți în a lua de bune rezultatele apărute la ora 21:00. Dacă aceste scoruri se mențin, realizarea unei coaliții pentru guvernare va fi dificil dar nu imposibil de făcut. Partidele tradiționale se pare că dețin în continuare supremația, chiar dacă suveraniștii au urcat foarte mult, dar nu într-atât încât să prezinte pretenții pentru guvernare. Un scor totuși mai mic pentru PSD față de ceea cu ce erau obișnuiți și o ușoară revenire pentru PNL, datorată probabil abandonării lui Ciucă și apariției la vârful partidului a bihoreanului Ilie Bolojan. Cu aproape 20%, chiar și AUR își poate aroga merite de învingător. Rămâne să vedem, cât de curând, care sunt rezultatele la Arad.
Prezență excepțională la vot
Prezență excepțională la vot
Reactualizat la:
După 20 de ani, românii au arătat că sunt interesați de viitor și s-au prezentat masiv la votul pentru alegerile parlamentare.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Pleșcuța este prima unitate administrativ-teritorială din județul Arad care atinge gradul de centralizare a proceselor-verbale de 100%, la alegerile parlamentare de pe 1 Decembrie 2024.
România
Preşedintele AUR, George Simion, declară că soluţia pentru viitorul României este dialogul, menţionând că actuala clasă politică „a căzut în groapa pe care singură şi-a creat-o”.
România
Preşedinta Partidului S.O.S. România, europarlamentara Diana Şoşoacă, a declarat, după afişarea exit-poll-urilor privind alegerile parlamentare, că nu se bucură pentru intrarea în Parlament a partidului pe care-l conduce şi cheamă, totodată, celelalte partide suveraniste la o alianţă în vederea intrării la guvernare.
Local
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a reacționat „la cald” după încheierea votului pentru Parlament, subliniind că „PNL începe să recâștige încrederea oamenilor”.
Local
183.912 persoane au votat în județul Arad, pentru a îi alege pe cei șapte deputați și trei senatori ce vor reprezenta județul în Parlament. Primele procese-verbale au fost încărcate pe site-ul Autorității Electorale Permanente cu puțin înainte de ora 22. Mai jos, pe măsură ce vor apărea rezultatele, situația voturilor din județ va fi prezentată.
România
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, după terminarea votării în ţară şi afişarea rezultatelor sondajelor la ieşirea de la urne (exit-poll), că este foarte mulţumit de rezultatul votului la alegerile parlamentare şi că îşi doreşte ca UDMR să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte direcţia în care va merge România.
România
Preşedinta USR, Elena Lasconi, apreciază că sistemul creat de vechii politicieni a înfuriat poporul român şi consideră că este necesară o schimbare a elitei politice.
România
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că liberalii sunt dispuşi să participe la o coaliţie de guvernare, iar baza de discuţie pentru aceasta să fie programul de reforme pe care îl propun aceştia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!