„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre bănci, scrie hotnews.ro
Măsura vine ca urmare a intrării în vigoare a legii privind limitarea numerarului în economie, o decizie controversată asumată de Guvernul Ciolacu.
Măsura îi afectează pe proprietarii micilor magazine din zonele rurale, unde plățile se fac cel mai mult în numerar, iar comercianții sunt obligați să ducă seara banii la bancă. Ei vor plăti acum mai mult pentru ca banca să le pună banii în cont, ceea ce le va afecta costurile.
„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, explică într-o discuție cu HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.
Ce arată datele pe România?
Numărul de agenții bancare a scăzut în ultimii ani. Aproape că s-a înjumătățit. La orașe mai e cum e, dar în mediul rural sau pe Litoral e jale. Sunt orașe care au rămas fără unități bancare și abia cu presiuni politice s-a reușit re-deschiderea unor bănci care închiseseră ultima unitate și au plecat din cauza costurilor ridicate.
Ce arată un raport al Consiliului Concurenței
- În mediul urban, o unitate deservea aproximativ 4200 de clienți în anul 2015, ajungând în prezent să deservească 4700 de clienți. Schimbarea este mult mai dramatică în mediul rural, unde, în anul 2015, o unitate deservea aproximativ 6100 de clienți, ajungând în prezent să deservească 9000.
- În mediul rural, închiderea unităților și creșterea considerabilă a numărului de clienți pe care o unitate trebuie să îi deservească îngreunează accesul la sistemul bancar.
- Propensiunea diferită spre utilizarea noilor tehnologii pe medii de rezidență reiese și din gradul diferit de dotare cu unități self service a rețelei teritoriale. În 2020, 79% din sediile din mediul urban erau dotate cu unități self-service, față de doar 8% în mediul rural.
Bani cash la saltea
Banii ținuți la saltea au crescut în România la nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul acestei veri. Creșterea față de primăvară este relativ puternică: peste 5% de la primul la al doilea trimestru.
Ca termen de comparație, această sumă depășește capitalizarea bursieră a Renault, Volvo sau Carrefour. Chiar și denominat în euro, valoarea lichidităților în afara sistemului bancar a crescut de 5 ori: de la 3 miliarde de euro la peste 15 miliarde de euro în vara acestui an, mai scrie hotnews.ro
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XRomanul nu are ce sa scoata de la ATM…..problema este la micii “tepari” de comercianti care uita sa isi platesca contributiile si de aia umbla cu cash…..din cauza popririlor ca nu platesc taxe,lentru ca este mult mai usor sa faci plati online si cu cardul asta daca nu esti tepar….
De multe ori am fost refuzat sa platesc cu cardul mai ales la unitati mici care fac evaziune pe fata.
-
Boss, cumperi o bere cu 5 ron, platesti cu cardul si un leu il ia banca. Vorbesti sa nu taci. Tot vorbiti unii de educatie financiara, crezi ca daca iti administrezi bine salariul esti in nstare sa si conduci o afacere? Nu, cred ca esti resemnat si cheltui cat ai, faci foamea si scrii prostii pe aradon.
-
La o tranzactie de 5 lei, banca ia maxim 10 bani. Vorbesti fara sa ai habar…
-
Comision este de minim 1%.
-
La ING este si de 0.7% pe tranzactie, dar majoritatea comerciantilor au de 1% de la BT. Am spus maxim 2%, care e 10 bani, la o vanzare de 5 lei. Nu 1 leu, cum a spus cel de mai sus.
-
-
-
Nu am fost niciodata comisionat cand am platit cu cardul. Si daca cumpar o paine platesc cu cardul. Sunteti sigur ca nu ati ramas pe comisioanele din anii 2000? Ba mai mult, la un avans de autovehicul, transfer bancar, suma mare (25k ron), BRD, nu am fost comisionat. La BT, da, exista ceva comisione, dar este valoare absoluta si nu relativa: 2.5RON, respectiv 5RON in functie de suma. Atentie, nu vorbesc de operatiuni la ghiseu.
-
Iar au pus politrucii romani carul in fata boilor la niste “recomandari” ale unora care nu au instituit asemenea masuri. Asa ceva nu mai exista niciunde in UE(de fapt pe Terra) daca se iau in considerare toate conditiile si statisticile relevante.
-
Poate pentru ca in alte tari civilizate, oamenii se modernizeaza fara sa apuce guvernantii sa ii “oblige”? Ia vezi in strainatate cine mai plateste cu cash? Majritatea sunt cei care lucreaza la negru sau veniti din est… restul, toti folosesc carduri si plati cu telefonul (de buna voie, ca este mai usor si mai convenabil). Sa nu mai vorbim ca poti sa fi furat sau sa iti pierzi portofelul plin cu bani, pe cand daca iti pierzi cardul il inchizi in 10 secunde si nu pierzi nici un ban…
Bancile ,ca sa poata plati taxa de 2 % si sa nu-si diminueze profitul maresc comisioanele,practic clientii plataesc taxa catre stat
Incet incet ne intoarcem in COMUNISM