Noi reglementări privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență au intrat în vigoare începând de la 1 aprilie. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), acestea „au ca scop asigurarea serviciilor medicale necesare pacienților și eliberarea prescripțiilor la distanță”.
Astfel, pe perioada stării de urgență, pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripțiilor medicale eliberate de medicii specialiști sau medicii de familie din județul de domiciliu. „Medicul curant care a asigurat asistența medicală și tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală, prin mijloace electronice de comunicare și, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise în continuare tratamentele necesare” – precizează reprezentanţii CAS.
Programe Naţionale
În ceea ce priveşte reglementările referitoare la procedura de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienții cu hepatita C, acestea sunt valabile pentru medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis.
„În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienții înscriși în programele naționale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate și condiții speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienții se vor adresa unităților sanitare din apropiere care își desfășoară activitatea în această perioadă” – transmite CAS.
Pe site-ul Casei va fi afişată lista unităților medicale, cu specialitățile pentru care pacienții cu afecțiuni cronice se pot adresa pe perioada stării de urgență.
Prescripţiile la distanţă, în lucru
Pentru a simplifica modul în care pacienții pot intra în posesia tratamentelor în baza rețetelor online emise în baza unei consultații la distanță, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate face demersuri pentru ca toate farmaciile să efectueze modificări în softurile utilizate, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare.
Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescripției, în situația în care pacientul nu deține un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent. Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafă al medicului prescriptor; CUI cabinet medic prescriptor; seria, numărul și data prescripției medicale.
De asemenea, sunt în lucru și alte modalități de simplificare și rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor apărea în eliberarea prescripțiilor de medicamente la distanță, pe care CAS le va comunica în momentul în care vor putea fi aplicate.
Atenţionare
Prescripția medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asigurați o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. „Atragem atenția asiguraților că utilizarea repetată a unei rețete în sistem offline, în scopul obținerii unor cantități mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificată în sistem, constituie fraudă și va fi sancționată conform prevederilor legale în vigoare” – atenţionează CAS.
Recomandare
Pentru păstrarea măsurilor de distanțare socială care se impun în această perioadă, Casa de Asigurări de Sănătate recomandă populației să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a stabili împreună cu acesta dacă, pentru rezolvarea problemelor medicale, este necesară deplasarea la cabinetul medical sau se poate beneficia de o consultație la distanță.
Trimite articolul
Xpăi daca nu te vede nu te consulta ce naiba sa scrie medicul? ha?poate scrie ceva ce ii spui tu ca ai siin realitate ai alta boala si te trimite cu ”reteta” direc la spital sau la pomenirea nestiind ce ai Asa ca……
PS daca iti prescrie niste injectii cine cum si unde ti le face? ha?