Marea deschidere
Vineri, 17 februarie, de la ora 17, la Palatul Culturii va avea loc Ceremonia de Gală a Deschiderii Timișoara 2023. Vor fi discursuri, urmate de concerte susținute de doi pianiști remarcabili: Andrei Irimia și olandezul Joep Beving. Atenție! Pentru acest eveniment de gală nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va putea fi urmărită live pe TVR 1 sau pe ecranele LED de mari dimensiuni amplasate în Piața Victoriei și Piața Libertății.
De la ora 19, Timișoara are întâlnire cu Europa în Piața Unirii. Evenimentul festiv „Sărbătorim Deschiderea!” va pune în evidență memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor. Pe scena din Piața Unirii vor urca Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Participanții se vor bucura inclusiv de spectacolele oferite de Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor. Seara va fi încheiată de Fritz Kalkbrenner, un DJ german, care până acum a bucurat fanii festivalurilor din întreaga lume, pe scenele Rock am Ring, Melt sau Tomorrowland.
Peste 100 de oficiali de rang înalt, printre care se numără inclusiv reprezentanți ai Comisiei și Parlamentului European, au confirmat că vor participa la deschiderea oficială a TM2023. Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.
Tot vineri, comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.
La ceremonia de deschidere vor mai participa 40 de ambasadori, dintre care 20 sunt din țări ale Uniunii Europene, europarlamentari, parlamentari români, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, miniștri ai culturii și primari din orașe europene și românești.
Grădina verticală din Piața Victoriei va putea fi vizitată tot începând de vineri. De la ora 19:30, aceasta va fi animată de DJ Bully.
„Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” reprezintă o instalație temporară, formată dintr-o structură metalică, modulară, în care platformele pepinierei vor fi deschise publicului, funcționând ca puncte de belvedere. De asemenea, la fiecare nivel al grădinii verticale, se vor organiza diverse activități culturale.
Programul tuturor evenimentelor, inclusiv cele din 18 și 19 februarie, poate fi consultat AICI.
Spital mobil. Centre de informare. Măsuri de siguranță
Cum la deschiderea oficială a TM2023 sunt așteptați foarte mulți oameni, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, dar și Direcția Poliția Locală Timișoara au luat o serie de măsuri pentru menținerea ordinii și siguranței publice.
Pe tot parcursul evenimentului, cca. 150 de jandarmi vor fi numai în Piața Victoriei și Piața Unirii, asistați de polițiști locali și colegi de la IPJ Timiș, în total 300-350 de forțe de ordine. Acestora li se adaugă 200 de voluntari – dintre care 40 sunt coordonatori de echipe – care vor supraveghea și ei buna desfășurare a TM2023. Voluntarii vor putea fi recunoscuți după echipamentul galben, cu logo 2023.
Conform celor de la ISU Banat, în Piața Unirii, vineri, vor fi 30 de pompieri, împreună cu cadrele medicale ale UPU SMURD. Aceștia vor avea la dispoziție două autospeciale și șase ambulanțe. De asemenea, în Piața Mărăști va fi instalat un spital mobil pentru a asigura un răspuns prompt în cazul unor posibile urgențe care ar putea apărea.
În Piața Unirii și Piața Libertății sunt amplasate puncte de informare pentru cetățenii care au întrebări, nelămuriri sau probleme. Punctele sunt încălzite, au personal medical, ceai și vitamine, dar și un jandarm care le poate oferi asistență celor care se prezintă aici. De exemplu, dacă un părinte realizează că copilul său s-a pierdut în mulțime, poate merge la punctul de informare, de unde jandarmul va informa de îndată forțele de ordine prezente la eveniment.
Accesul în zona centrală se va face de pe toate străzile, mai puțin de pe cele trei străzi aflate în spatele scenei, care sunt restricționate. Evacuarea în situații de urgență va fi făcută pe aceleași căi, pentru a nu se crea aglomerație.
O zonă de toaletă a fost amplasată în afara Pieței Unirii. De asemenea, toate obiectele care puteau reprezenta un pericol pe căile de acces au fost îndepărtate. Aici intră inclusiv terasele, însă pentru acestea restricția se încheie sâmbătă dimineață. Proprietarii restaurantelor și localurilor din zonă își așteaptă clienții cu produse to go.
Acces pentru persoanele cu dizabilități
Pentru deschiderea Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, organizatorii au luat mai multe măsuri care să crească gradul de accesibilitate și să le permită persoanelor cu dizabilități să se bucure de evenimentele care vor avea loc în weekend.
Potrivit organizatorilor, în spațiul din fața scenei a fost instalat un podium metalic dotat cu bare de sprijin și o rampă care facilitează vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant. Tot acolo a fost creat și un spațiu de siguranță pentru persoane cu alte tipuri de dizabilități.
Pe această platformă vor avea acces numai persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora. Accesul se va face pe bază de brățară – disponibilă la fața locului sau la punctele de informare din Piața Libertății și Piața Unirii.
Tot pentru persoanele cu dizabilități, în Piața Țepeș Vodă, în apropierea spațiului de concert, a fost instalată o cabină de toaletă adaptată nevoilor acestora.
În premieră la Timișoara, persoanele cu deficiențe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii. Vineri, 17 februarie, de la 19:25 la 22, Lavinia Chițu, una dintre puținele interprete de concert în limba semnelor române, va fi pe scenă și va traduce versurile artiștilor, redând și ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficiențe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.
Străzi închise
Șapte străzi din cartierul Cetate, conexe Pieței Unirii, vor fi închise vineri, 17 februarie, între orele 17 – 5. Traficul va fi restricționat atât pentru intrarea, cât și pentru ieșirea autovehiculelor. Astfel, riveranii sunt rugați să aibă acest lucru în vedere în cazul în care doresc să circule cu mașina pe străzile respective:
- Bulevardul Regele Mihai 1 (Piața Mărăști – stația de taxi)
- Str. Oituz
- Str. Regimul Vânători 5
- Str. Matei Corvin
- Str. Paul Chinezul
- Str. George Coșbuc
- Str. Palanca
Transport gratuit
În weekend, transportul public va fi gratuit în Timișoara, cu ocazia deschiderii Capitalei Culturale, pentru a fi mai ușor de ajuns cu transportul public dintr-o parte în alta a orașului.
Alte măsuri pentru acest weekend:
- Tramvaiele, autobuzele și troleibuzele vor circula până la ora 1 noaptea, pe toate liniile;
- Se suplimentează numărul de vehicule pentru fluxul de oameni de vineri seara;
- Se suplimentează numărul de vehicule sâmbătă și duminică pe tot parcursul zilei.
Evenimente conexe
În weekendul de deschidere TM2023, Asociația Inițiativă în Educație vine cu proiectul „Timișoara e CULOARE”, în completarea evenimentului de deschidere Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Astfel, îi invită în special pe copii și profesori la peste 50 de activități educaționale și artistice. Acestea se vor desfășura în mai multe cartiere ale orașului. Participarea este gratuită.
Sâmbătă, 18 februarie, între orele 11 și 14, publicul este invitat la Uzina de Apă Urseni și la Uzina de Apă Industrială – două clădiri frumoase în stil Secession, datând de la începutul sec. XX – unde vor avea loc tururi ghidate și diverse activități pentru copii, totul cu participare gratuită.
Duminică, 19 februarie, la Uzina de Apă Urseni, operatori culturali, artiști, organizații civice și educaționale sunt invitați să propună colaborări și idei de viitoare activități care pot fi găzduite de cele două uzine, trecute printr-un proces de regenerare urbană.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
Xcare cultura? de praz?