Potrivit Tion.ro, zilele libere ar fi acordate de către angajator, atunci când acestea se suprapun cu zilele de weekend.
„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.
Inițiatorii Alfred Simonis, lider de grup PSD, și Gabriel Andronache, lider de grup PNL, susțin că „sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.
Potrivit celor doi deputați, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouă zile libere. Din totalul sărbătorilor legale, nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de şase zile în weekend.
„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.
„De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiuitorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare”, argumentează cei doi deputaţi liberal şi liderul deputaţilor PSD.
Senatul este prima Cameră sesizată pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională.
Sărbătorile legale și zilele libere ale anului 2022
În România sunt în prezent 11 sărbători legale urmate de zile libere. Potrivit Codului Muncii, angajaţii care lucrează în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
- 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 22 aprilie — Vinerea Mare,
- 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
- 1 mai — Ziua Muncii
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Citește și:
Minivacanță de trei zile, în iunie, pentru angajații de la stat și privat
Trimite articolul
XEra si timpul !
Numai libere! Cand mai muncim?
-
În restul zilelor.
eu zic sa interzicem munca si sa votam ca fiecare sa primeasca lunar salariul!!!
-
eu zic sa iti faci tu firma fara angajati si sa ne lasi cu mentalitatea asta
-
Eu zic sa incepeti voi sa respectati dreptul legal al angajatului de a-si lua zilele libere atunci cand doreste si cand are nevoie de ele!
Visul bugetarilor, lucru cât mai puțin, sporuri multe, pensii speciale. Ocupația lor de bază: privilegii.