„Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul”, a scris luni pe Facebook deputatul Oana Ţoiu.
Aceasta spune că lucrează de un an cu parlamentari din străinătate pentru acest proiect.
„Încă din 2018 în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi. De asemenea, MSP Monica Lenon a iniţiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, Scoţia devenind astfel prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice”, a adăugat parlamentarul.
Oana Ţoiu susţine că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susţinerea tuturor partidelor:
„E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt şi taţi de fete şi oameni care înţeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor”.
Concret, proiectul presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învăţământul preuniversitar, care se află într-o situaţie vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social.
Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei şi să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.
„Acoperirea naţională, începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puţin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu ştie ce face şi ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost preşedinte de ţară. O şefie pentru el sau micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. În anii următori bugetul rămâne tot mai mic decât diverse indemnizaţii de şedinţă. Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a mai scris Oana Ţoiu.
Confom acesteia, legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 şi include şi persoanele fără adăpost.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XSa primeasca si baietii,ca poate unii se simt discriminati.
Poate unii se considera fluidgender si in momentul respectiv se simt fetite.
Iar asta nu ar fi corect politics.
Cine a dat un asemenea titlu articolului ?