Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula in funcţie de destinaţia locuinţei, rezidenţială (pentru locuit) sau nerezidenţială (folosită în scopuri economice), şi nu în funcţie de proprietar, persoană fizică sau juridică. Prin urmare, de la anul vor creşte taxele locale pentru persoanele fizice, dar vor scădea pentru cele juridice, mai ales cele din Bucureşti.
Concret, de la anul, pentru clădirile rezidenţiale cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, în timp ce pentru cele nerezidenţiale va fi între 0,2% si 1,3%, în funcţie de decizia consiliului local.
Astfel, persoanele fizice se vor vedea nevoite, de la anul, să achite impozite mult mai mari pentru clădirile nerezidenţiale.
Un simplu calcul ne arată că, dacă în prezent acestor persoane li se aplica o cotă de impozitare fixă de 0,1%, de la anul aceasta poate ajunge şi la 1,3%, ceea ce înseamnă o creştere de peste zece ori mai mare.
Prin aplicarea noilor cote pentru clădirile deţinute în scop comercial, cuprinse între 0,2% şi 1,3%, persoanele fizice se vor vedea nevoite să plătească impozite mult mai mari decât în prezent. Spre exemplu, dacă autorităţile locale vor hotărî aplicarea unei cote de 1,3% pentru clădirile nerezidenţiale, proprietarii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar o sumă de 13 ori mai mare ca în prezent.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!