Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 11 octombrie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.
Potrivit expunerii de motive, „această măsură ar duce la un maxim de 70 de secretari de stat, plecând de la prezumţia că ministerele cu mai puţin de patru secretari de stat şi-ar păstra organigrama”.
Iniţiatorii proiectului de lege propun diminuarea numărului de posturi din cadrul cabinetului premierului la 12 faţă de 18 posturi în prezent; la 8 posturi faţă de 12 pentru cabinetul vicepremierului cu portofoliu; la 5 faţă de 8 posturi pentru cabinetul vicepremierului fără portofoliu, ministrului, secretarului general al Guvernului şi şefului cancelariei premierului, cabinetul ministrului delegat; la 3 posturi faţă de 4 pentru cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului, secretarului de stat şi al asimilatului acestuia din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului şi consilierului de stat, pentru cabinetul conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.
Totodată, şi pentru administraţia locală, proiectul prevede şapte posturi pentru cabinetul primarului general al municipiului Bucureşti, faţă de 13 în prezent; patru posturi faţă de şase în prezent pentru cabinetul preşedintelui de consiliu judeţean, al primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi pentru cancelaria prefectului.
Iniţiatorii atrag atenţia, în expunerea de motive, că numărul secretarilor de stat din ministere este stabilit de regulă printr-o Hotărâre de Guvern, cu excepţia Ministerului Apărării Naţionale unde este stabilit, la doi, prin Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale.
„MApN are cel mai mic număr de secretari de stat din actualul guvern, număr care a rămas neschimbat încă din anul 2020, pentru că acest fapt este stabilit prin legea de organizare şi funcţionare a Ministerului”, se mai arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNici “consilier” sau “director” nu e rau, mai ales ca li se pastreaza salariul. Praf in ochii cetatenilor naivi.
deci total ar fi 7 .la un miniser. !!!!!!!!!!!! Multi f multi
de ce nu ar ajunge 1 singur secretar de stat la un minister, ha? Economie la buget la salarii de secretare soferi sefi de cabinet etc etc
apoi de ce trebuie atatea ministere. Comasati 2-3 ministere la un loc si uite asa apar economiile la buget
De exemplu ministerul familiei educatiei tineretului , turismului si culturii la un loc sau ministerul mediului cu cel al apelor si padurilor la un loc , ministerul finantelor la un loc cu cel al economiei etc etc
Pai bine, redusi-redusi, dar raman someri?! Nu, ei vor fi numiti in alte posturi bugetare, bine platite, unde nu vor face nimic…..sau in cel mai bun caz, vor face numai tampenii…..