Laurențiu Maxim s-a aşezat, marți, în fața Parchetului Galați, având cu el mai multe pancarte. El s-a declarat revoltat de faptul că este singurul cercetat de polițiști.
Protestatarul recunoaște că în ultimii ani a găzduit fictiv sute de cetățeni moldoveni, dar spune că autoritățile erau informate și că există o întreagă rețea din care fac parte alte persoane care nu sunt anchetate.
Gălățeanul anchetat se numește Laurențiu Maxim, are 44 de ani și este profesor de istorie. El a absolvit cursurile Universității de Stat Cahul din Republica Moldova și acolo a cunoscut persoane care organizează rețele prin intermediul cărora cetățenii moldoveni primesc acte românești.
În ultimii ani, gălățeanul a făcut numeroase drumuri la Evidența Populației și a luat în spațiu, la adresa sa din orașul Galați, sute de moldoveni.
„Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile, deoarece atât eu, cât şi alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate aceste acţiuni se fac cu ştiinţa autorităților. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen, mai ales că eu şi alţi colegi care iau persoane în spaţiu am dat de două, trei ori pe an în ultimii şase ani note informative Poliţiei cu privire la activitatea noastră. Mai mult, cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi cunosc foarte bine acest fenomen. Ne-au ajutat de multe ori, atât pe mine, cât şi pe ceilalţi cu asistenţă juridică. În primul rând, banii aceştia nu ajungeau la mine, erau nişte intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile. Nu înţeleg, în condițiile în care legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu, de ce eu din toată reţeaua asta locală, am ajuns să fiu sub acuzare”, a declarat Laurențiu Maxim.
Polițiștii îl contrazic pe protestatar și spun că acesta i-a ajutat pe moldoveni contra unor sume de bani și prin întocmirea unor declarații false.
„În perioada 2016 -2017 bărbatul în vârstă de 44 de ani din Galaţi ar fi făcut în nenumărare rânduri declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului de Evidenţa Populaţiei, completând formulare prin care lua în spaţiu la adresa la care locuia persoane din Republica Moldova. În schimbul unor foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat în acest mod obținerea domiciliului scriptic în municipiul Galaţi unui număr de aproximativ 1.500 de cetăţeni moldoveni”, a anunțat purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, Gabriela Costin.
Reprezentanții Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanei Galaţi spun că știau de activitatea lui Laurențiu Maxim, dar nu aveau ce face, luarea în spațiu nefiind interzisă de lege. În plus, cifrele oferite de Poliție și de SPCLEP diferă: dacă polițiștii vorbesc despre aproximativ 1.500 de moldoveni aflați la adresa din Galați, la Evidența Populației apar aproape 3.000 de persoane la aceeași adresă.
„Noi, ca Serviciu de Evidenţa Populaţiei, nu avem cum să limităm. Sunt declaraţii pe propria răspundere ale persoanelor care vin şi solicită întocmirea unui nou act şi, din păcate, sunt persoane care, cu rea voinţă şi cu rea intenţie, iau în domiciliu, contra cost, mai multe persone. Este vorba mai exact de 2.909 persoane care figurează la acea adresă, 1500 au fost probabil la început. Din punct de vedere moral este strigător la cer, dar din punct de vedere al lucrătorului de la Evidenţa Populaţiei noi nu avem ce face”, a declarat directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanei Galaţi, Silviu Bacalum.
În acest caz poliţiştii fac cercetări pentru infracțiunea de fals în declaraţii în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, declarațiile false au fost completate în ultimii doi ani.
Bărbatul deține o casă cu două camere, de unde, în timpul percheziţiei care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, precum şi sumele de 2.795 euro şi 700 lei. Inițial, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar apoi a fost trecut sub control judiciar pentru 60 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!