“La protest sunt aşteptaţi aproximativ 7000 de participanţi în toate punctele. Se vor afilia inclusiv fermieri din Polonia, Cehia, chiar şi Bulgaria. La vama Negru Vodă, pe partea bulgărească, vor fi şi fermierii bulgari. În Capitală vor participa undeva la 400 de fermieri”, a precizat, pentru AGERPRES, Nicu Vasile.
El a explicat că acesta este un miting pentru a atrage atenţia asupra politicilor pe care le face comunitatea europeană şi care afectează atât consumatorul cât şi fermierul.
“Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici”, a afirmat Nicu Vasile.
Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
“Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.
Potrivit acestora, protestul se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.
“Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează în comunicatul citat.
În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.
Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti. Printre locurile anunţate se află Vama Nădlac (intervalul orar 12:00-15:00), Costeşti-Vama Piteşti (11:00 – 14:00), Oradea-Vama Borş (12:00 – 15:00), Botoşani – Vama Stânca (12:00 – 15:00), Constanţa – Vama Negru Vodă (12:00 – 15:00), Galaţi – Vama Giurgiuleşti-Port (12:00 – 5:00), Galaţi – Vama Oancea (12:00-15:00), Neamţ – Vama Siret (12:00 – 15:00), Satu Mare – Vama Halmeu (10:00 – 15:00), Tulcea – Vama Isaccea (12:00 – 15:00) şi Bucureşti – Reprezentanţa Comisiei Europene (10:00 – 15:00).
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XDe ce…că uleiul din Ucraina 6 lei și la voi 12 lei….
Aveti dreptate Vasy, problema e ca acel ulei e cumparat de angrosisti smecheri care apoi tot la 11-12 lei il vand. Nici macar nu putem noi consumatorii sa ne mai reducem din cheltuieli. Fermierii de ce nu protesteaza fata de politicienii locali, aia fac afaceri cu produsele provenite din ucraina destinate cica africii.
Nu le sustin protestele, proteste sa ce sa ne mai creasca preturile. Nu le ajung cate subventii incaseaza de la u.e.? Mai ales astia de protesteaza, majoritatea. Eu omul de rand nu capat nici subventii si vad ca toate produsele costa tot mai mult.
-
Apai ma Ioane, fermierii locali cam intretin spaga la politicieni si nu prea pot sa comenteze. Cum si-au asternut, asa dorm.
-
Corect.
-
Eu nu stiu unde se gasesc produse de astea din ucraina ca as merge sa iau ca e dublu pretul la alimente si de abia imi ajung banii
Ioane , au SUBVENTII , ăștia. “agicultori” cu 1o clase vor subvenții si pt mâța si cainele din din bătătură . Dee… sunt “agricultori” , studii in dommeniu NIMIC .
GUNOAIE ; de ce nu protestati impotriva lanturilor de engross de si supermarketuri, care fac produsele agricole scumpe, si nesanatoase pe deasupra. Nu exista libertate fara mancare ieftina, UE subventioneaza producatorii agricoli- au devenit niste paraziti economici, care se imbogatesc din subventii, predau recolta la pretuirle stabilite de guvern si ii doare in cot de restul lumii. Acum ca isi vad amenintata pozitia monopolista, rapid la proteste.
-
Ma intreb si eu ca “taranul prost”:daca e asa de bine pentru agricultori, de ce sunt pline orasele de cei care au plecat de la tara? Si ar mai fi ceva, doar un exemplu: daca la producatori li se da un pret cel mult un sfert din pretul cu care vand comerciantii, …Agricultura e mult mai complicata, nu doar sapi si semeni si culegi, altfel, nu ar fi atatea sate pustii…
Protestatarii uita ca suntem sclavii conducerii UE in propria noastra tara. Cand senezi un document, orice om si, mai ales, orice politician trebuie sa stie la ce te angajezi. Intr-o tara suverana (reala, nu colonie politico-economica, asa cum este Romania actuala), pur si simplu iti protejezi propria economie interzicand importurile care o submineaza. Dar tagma actuala, ce a acesat puterea in Romania nu cunoate semnificatia expresiilor de “suveranitate nationala”, “independenta” etc.