Creşterea consumului de energie vine pe fondul răcirii bruşte a vremii, cu temperaturi negative pe aproape întreg cuprinsul ţării. În ianuarie anul trecut, consumul ajunsese la un maxim istoric de aproape 11.000 MWh, dar după ce gerul durase mai mult de cinci zile.
Luni, la orele dimineţii, consumul a început să crească vertiginos, în trepte, ajungând în jurul orei 9.00 la peste 9.000 MWh, valoare care nu a mai fost atinsă în această iarnă. La ora scrierii acestei ştiri, consumul oscilează în jurul valorii de 9.000 MWh, cu o uşoară tendinţă de scădere, arată graficele în timp real publicate de Transelectrica.
Potrivit datelor, cărbunele reprezintă 30,2% din producţia actuală de energie electrică, Hidroelectrica livrează 26,1%, centralele pe hidrocarburi (păcură) livrează 23,8%, iar sectorul nuclear – 15,8%, restul provenind din surse „verzi” (eloian, biomasă, fotovoltaic). Importurile, însumând aproximativ 500 MWh, reprezintă 5,5% din energia consumată.
Referitor la preţuri, pe platforma spot a bursei OPCOM cu livrare luni, 15 ianuarie 2018, cotaţiile se situează la niveluri normale pentru această perioadă, un maxim al zilei fiind 274 lei/MWh, faţă de recordurile de preţ de peste 600 de lei/MWh, care se înregistrau anul trecut în aceeaşi perioadă.
Programul energetic pentru iarna 2017-2018, elaborat de Ministerul Energiei, a luat în considerare un scenariu plecând de la următoarele ipoteze: înregistrarea unei perioade de 7-10 zile geroase, cu temperaturi de minus 15-20 grade Celsius; structura producţiei la vârful de seară fără aportul centralelor eoliene şi fotovoltaice (limitări naturale sau dictate de protecţii tehnologice), cu reduceri de putere, până la opriri, ale centralelor pe gaze naturale (presiuni mici în reţeaua de transport gaze naturale); la vârful de consum, valoarea medie maximă orară considerată este de 9.750 MW (identic cu cea înregistrată în ianuarie 2017.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a dat asigurări în repetate rânduri că pentru această iarnă sunt asigurate şi stocurile de cărbune, gaze şi păcură, dar şi cele de apă din bazinele hidrografice.
SURSA: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!