BUCUREȘTI. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că decesele au un trend descendent. După ce zilele trecute au fost peste 100 de decese pe zi sau chiar aproape 200, luni sunt 64. Evoluţia numărului de persoane care sunt în ATI are „o stabilizare, o creştere uşoară”.
„De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secţiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susţinut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu alţi specialişti, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecinţă în ceea ce priveşte reluarea diferitelor tipuri de activităţi sau renunţarea la unele dintre restricţii”, a spus ministrul.
Trendul descendent al infecţiilor trebuie corelat cu alţi doi indicatori pentru a ne reîntoarce la normalitatea de dinainte de pandemie, conform declaraţiilor ministrului: scăderea numărului de pacienţi la Terapie Intensivă şi scăderea numărului total de bolnavi internaţi cu COVID-19. Altfel spus, trebuie să te asiguri că, în momentul în care se ridică restricţiile, dacă infecţia cu Omicron se răspândeşte şi mai abitir, sistemul sanitar face faţă unui asemenea val.
Întrebat despre situaţia din ţările nordice care au ridicat restricţiile, ministrul a precizat că aceştia sunt vaccinaţi într-o proporţie suficientă (80% din populaţie), astfel încât infecţia cu Omicrom să fie, practic, o infecţie banală. În România, cifrele ajunge aproape la 42 procente. Chiar dacă ministrul nu o spune explicit, vaccinarea pare să fie cheia revenirii la normalitate. Chiar şi aşa, Executivul nu ia în calcul un anumit nivel al vaccinării pentru a ne întoarce la normalitate.
Discuţiile despre ridicarea restricţiilor se vor purta la Guvern zilele următoare. Ridicarea lor, spune prof. Rafila, se va face gradual. Dar, momentan, nu există un calendar pentru asta, mai ales prentru că în secţiile de Terapie Intensivă situaţia, încă, nu e roz. Totuşi, prima restricţie ce ar putea să fie ridicată este legată de purtarea măştii în spaţiile exterioare.
Dincolo de gradul de vaccinare, mai e ceva ce ne desosebeşte de nordici: starea generală de sănătate a populaţiei – e deja demonstrat ştiinţific că orice altă problemă de sănătate agravează îmbolnăvirea COVID-19 – şi pregătirea sistemului sanitar pentru orice tip de situaţie de urgenţă.
Pe scurt, cifrele din ATI vor stabili cum trăim de acum încolo.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XPăi dacă nu-l aveți, creați-l, și denumiți-l “Calendarul sfânt al relaxării de peste an”!
MuiePSD! Aceleasi gunoaie…o lungiti cu plandemia pulii cu toate ca doar oligifrenii de la scoala ajutatoare va mai cred…
Cum e cu dreptul la libera circulație tovarase ministru? Bănuiesc că masca o porti ca semn al obedientei dumneatale in fata stapanilor corporatisti care au si castigat niște miliarde in urma pandemiei din vanzarea de vaccinuri (Daca nu ma înșel România a cumparat peste 100 de miloane de doze din care multe expira in curand). Nu am cuvinte ca să definesc cat de penibili sunt politicienii Romani. Lehamite și greață trădători de neam și țară ce sunteți!