ORADEA. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, aflat joi, 16 septembrie 2021, la Oradea, a dat asigurări că salariul minim pe economie va crește, scrie bihon.ro. A mai vorbit despre digitalizarea instutuțiilor statului, astfel încât toate documentele să poată fi depuse fără deplasarea la instituții. De asemenea, a discutat și despre intensificarea campaniei de depistare a muncii la negru sau la gri, dar și despre taxele pe muncă.
Salariul minim
„Pentru a răspunde problemelor de pe piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim pe economie. Sunt, probabil, cel mai pro ministru pentru creșterea salariului minim. Pentru că nivelul actual nu este doar insuficient, ci și factor generator de migrație. Românii noștri aleg să plece în străinătate, în primul rând din cauza salariilor, și după aceea, și din cauza serviciilor de care beneficiază în alte țări. Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni de zile, la aceeași masă, patronate, sindicate, instituția statului, am reușit să agreem că salariul minim trebuie să crescă, că această creștere trebuie să fie făcută predictibil și cât mai repede, astfel încât mediul economic să poată să-și pregătească activitatea pentru anul următor. Și de asemenea, această majorare să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiților factori, ci să fie ancorată în niște indicatori economici, astfel încât și în anii următori să putem anticipa cum va evolua salariul minim”, a declarat Raluca Turcan.
Aceasta a adăugat că majorarea salariului minim va fi destul de consistentă și se va aplica, cel mai probabil, la începutul anului 2022.
Munca la negru
Întrebată dacă reducerea taxei pe muncă nu ar duce la rezultate mai bune în ceea ce privește munca fără forme legale, Raluca Turcan a dat de înțeles că nu este momentul.
„În momentul de față, în România avem trei forme de taxare și impozitare: contribuția la sistemul de sănătate, contribuția la sistemul de pensii și impozitul pe venit. Contribuția la sistemul de sănătate, în momentul actual, de subfinanțare cronică a sistemului de sănătate, nu poate fi scăzută. Contribuția la sistemul de pensii, de nesustenabilitate a sistemului de pensii, nu poate fi realizată. În ceea ce privește nivelul de impozitare a veniturilor, suntem undeva sub media țărilor din jurul nostru. Așadar, ca ministru, dar și ca economist la bază, cred că în momentul de față nu avem spațiu bugetar pentru a susține o reducere a acestor contribuții. Orice reducere forțată ar genera subfinanțări pentru domenii prioritare”, a răspuns ministrul Muncii.
Raluca Turcan, însoțită de Maria Mareș, președintele ANOFM și Dantes Bratu, inspector general de stat Inspecția Muncii, a participat la deschiderea unei conferințe internaționale transfrontaliere la Hotel Forum Continental, iar ulterior a vizitat Bursa locurilor de muncă și a avut o întâlnire cu angajatorii. De asemenea, ministrul Muncii a efectuat o vizită de lucru la două companii renumite din Oradea: Valtryp SRL și Plexus SA.
Trimite articolul
Xbataie de joc,1o% adica 12o de lei…dzeu sa va bata.
ba nu o arunca ipe asta la gunoi acolo e locul penelistilor la gunoi
Pai la cresterea salariului minim se reindexeaza si salariile bugetarilor (indiferent de cat sunt). La scaderea taxelor, nu.
La venituri vs. cheltuieli tot acolo am fi comparand o crestere cu 10% si o scadere a taxelor cu 10%, da’ o masura iti cumpara sustinatori in sistemul corupt si o masura e benefica.
Pocita dracului, se vede pe tine ca ai ajuns la trai bun si plesnesti de bine ce iti merge, de cand te joci de-a ministra si iti bati joc de romani !
Alianta care va salva rsr : Plus, Usr, Liberalii si Aur, adica PULA.
Cresc salariile minime pe umerii privatelor, adica taxe mai mari pentru toti defapt.
Daca vreodata pleaca multinationalele din tara, vom fi pe morti. Sper ca e clar tuturor acest fapt economic.
-
Panicatule nu mai dezimforma lumea și sunt mti prosti, unde sa plece și multinaționalele?!? În afganistan😂😂
Sclavia ucide România cred ca ai vrut sa spui-
Nu dezinformez..tu cred ca nu ai suficiente informatii. “Sclavia” asta e un rau necesar, sunt aici multinationale ca inca suntem ieftin ca forta de munca, cand se va schimba acest lucru vor pleca (deja au inceput) si ramane ce in locul lor sa ocupe piata?
-
-
Multinationalele au distrus piata au adus milioa e de locuri de munca extrem de prost platite adica au alungat forta de munca calificata afara su au mers pe forta de munca extrem de jos calificata au tinut salarule jos in plus tot profitul il scot gratis din tara eu as unterzice multunationalele care nu atesc la nivel de cehia sau slovacia macar 1000 de euro cel mai mic salar
-
Mike, daca o ardem pe teoria conspiratiei,da, ai mare dreptate! Dar hai sa ne uitam la noi in curte putin, intr-un stat de drept, democratic, suveran bla bla bla… cine dicteaza conditiile intraii unei multinationale pe piata interna? P**imea cu salarul minim sau ‘crema societatii aka clasa politica? Dpmdv noi pe noi ne-am distrus… Multinationalele pur si simplu ca si sacalii profita de oportunitate…
Iar duduia isi asigura votanti, sa nu uitam totusi ca statistic 41% dintre romani inca suntem analfabeti functionali cu buda-n capatul curtii …
-
Bună cămilă asta…. Cracane la 2 metri 😂😂
-
O baga în git cu tot cu oua
Marea Sugatoare de ciorapi biciuieste o nașii.
Dupa vorbele din clica liberala,femeia asta poseda talente multiple,corespunzator evaluate de dl.Stolojan,insa nici pe departe aptitudini de ministru…nici macar al muncii.
Cine spune?
🤣🤣🤣
Proasta neamului nu știe ce vorbește,este paralelă cu funcția de ministru.Se vede că a făcut studiile la ruși.Harașo?