Partidele politice au primit 227 de milioane de lei, din subvenții, în 2023, o sumă record, potrivit unei analize Expert Forum (EFOR). Mai mult, anul trecut cele șase partide care au beneficiat de subvenții au reușit să cheltuie o sumă mai mare decât cea primită de la buget, mai exact 252 de milioane de lei.
„Pentru prima dată în ultimii ani, valoarea totală a cheltuielilor o depășește – chiar vizibil – pe cea a veniturilor. Bugetul pe anul 2024 a adus alocări și mai mari, în valoare de 314 milioane de lei, pe care partidele le vor putea folosi pentru cheltuieli legate de funcționare și promovare, dar și pentru campaniile electorale”, se arată în documentul EFOR.
Reprezentanții ONG-ului susține că, deși au protestat împotriva creșterii sumelor alocate partidelor de la bugetul de stat, acesta a fost aprobat în formatul propus de partide.
„În contextul discuției despre comasarea alegerilor, infuzia de bani publici nu face decât să favorizeze partidele mari și mai mult. În cazul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale – și, deci, a unor campanii suprapuse – partidele mari care beneficiază de subvenții vor avea un avantaj major în defavoarea celor care vor desfășura campanii la nivel local sau regional”, subliniază EFOR.
Analiza atrage atenția asupra confuziei care se poate produce cu privire la modul în care partidele vor cheltui banii și pe ce, în cazul comasării alegerilor.
Cheltuielile pentru presă, un nou record
Analiză făcută de EFOR arată că, în 2023, partidele au cheltuit cele mai mari sume pentru presă și propagandă. Astfel, 120 de milioane de lei au fost alocate în această direcție, adică 48% din totalul cheltuielilor.
„Cheltuielile pentru presă și propagandă au ajuns la un nou record, adică 120 de milioane de lei, după ce în 2022 partidele politice au cheltuit 100 de milioane de lei”, susține EFOR.
Problema ridicată de ONG este faptul că multe dintre contractele partidelor politice sunt încă ținute la secret, chiar dacă acestea folosesc bani publici pentru aceste contracte. O parte din contracte vor deveni publice în luna mai, când partidele publică rapoartele de venituri și cheltuieli detaliate pentru anul 2023.
„Dar, având în vedere ambiguitățile legale, numai o parte dintre partide le publică detaliate – adică să includă toate contractele – restul publicând o formă compactă. Chiar și cele care publică, precum PNL, includ doar contractele cu firmele de consultanță, prin care cheltuie o mare parte a banilor – nu vedem și beneficiarii finali, cei care promovează partidele. După cum am menționat anterior, USR rămâne singurul partid care publică lista de contracte finanțate din bani publici, pe https://transparentasg.usr.ro/”, se mai arată în documentul citat.
„Considerăm că această lipsă de transparență afectează serios încrederea în finanțarea partidelor politice și ridică semne serioase de întrebare privind modul în care cheltuie fondurile. Acest fapt este mai grav cu cât intrăm în an electoral, iar modul în care cheltuie bani principalele partide politice din România nu este nici pe departe transparent”, se mai arată în raportul EFOR.
Cheltuielile cu presa în 2023
- PSD – 57 milioane – 67%
- PNL – 46 milioane – 63%
- USR – 14 milioane – 31%
- AUR – 2 milioane – 5%
- PMP – 1 milioane – 22%
Statistici Expert Forum:
- Partidele au primit din anul 2008 un total de 1,5 miliarde de lei. Între 2021 și 2023 au primit 718 milioane de lei și au cheltuit 548 milioane de lei. Din această sumă, veniturile PSD reprezintă 45%.
- Din această perioadă, cele mai mari venituri s-au înregistrat în 2022, adică 256 de milioane de lei, iar cele mai mari cheltuieli în 2023 – 252 de milioane de lei
- Anul în care PSD a cheltuit cel mai mult e 2022 – 93 de milioane, iar PNL a cheltuit cel mai mult în 2023 – 72 de milioane de lei. AUR nu a cheltuit aproape nimic până în 2023, când a cheltuit dintr-o dată 39 de milioane lei.
AEP a virat, în 2023, următoarele sume:
● Partidul Social Democrat – 88,3 milioane de lei
● Partidul Național Liberal – 74,9 milioane de lei
● Partidul Mișcarea Populară – 2,5 milioane de lei
● Uniunea Salvați România – 40,3 de milioane de lei
● Alianța pentru Unirea Românilor – 17,8 milioane de lei
● Pro România – 3,3 milioane de lei
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XSume de austeritate?!
partidele ar fi bine sa se finanteze din cotizatii nu din bani de la stat /adica de la contribuabili/
…..si cica nu au bani de pensii!