Crenvurşti vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime – carne, lapte şi ouă, şi duc ideea de purificare a organismului în derizoriu.
Este însă cert faptul că dacă produsele de origine animală sunt înlocuite cu un munte de cartofi prăjiți, o tonă de orez, paste și pâine, iar la supermarket se umple coșul de mâncăruri de post procesate (pateu, crenvurști, salam de post) pline de aditivi deloc sănătoși pentru kilograme în plus se vor aduna atenuând efectul sănătos al postului.
„Recomand pregătirea mâncărurilor de post la domiciliu din ingrediente proaspete. Există nenumărare surse de informare de unde cei interesați pot să se inspire, să găsescă rețete simple dar și mai complexe, însă sănătoase. La noi însă mâncăatul de post se cam rezumă la mămăligă, cartofi și câteva feluri de supe . De aceea mulți spun că nu pot sau le este greu să țină post. Există înlocuitori sănătoși și pentru smântână, pentru ouă și pentru brânzeturi”, ne-a spus dr. Cristian Chirilă- medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Produsele care imită gustul de carne sau lactate au ajuns să înlocuiască meniurile bogate în legume care umpleau mesele de post ale românilor. Astfel că, multe dintre alimentele promovate drept vegetale sunt de fapt pline de aditivi cu nume extrem de complicate și greu de pronunțat, care sunt foarte periculoși. Pe lista alimentelor nerecomandate, pline de celebrele E-uri, grăsimi saturate, prea mult zahăr sau sare se numără şi margarina, maioneza, smântâna vegetală, halva.
„Trebuie să recunos că marea majoritate a alimentelor de post le cumpăr din magazin. Lipsa timpului, dar uneori și comoditate mă deterină să cumpăr pateu și tofu și alte preparate de acest fel cu toate că sunt conștientă de ingredientele și mai ales de aditivii folosiți”, ne-a spus Liliana R., o orădeancă care ține post.
Pe de altă parte trebuie avut în vedere și faptul că postul nu constă doar în înfrânarea poftelor. Postul este o faptă de virtute, întărire a voinței, o formă de pocăință.
„În acest timp de pregătire pentru Crăciun la rugăciune, la post şi ajun se adaugă milostenia sau caritatea trupească şi sufletească. Atenţia noastră, și în acest an, să fie orientată şi îndreptată spre săraci. Săracii sunt primii şi cei mai aşteptaţi la masa Domnului”, spune preotul Olimpiu Todorean.
Aplicație care ne spune E-urile
InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.
Astfel, din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală): 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13: -2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri; 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri; 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri; -2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri; 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri și 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri.
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel: 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanu (E407); 43.59% dintre produsele studiate au avut în compoziție ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din componență monoglutamatul de sodiu (E621); 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330).
Informațiile de pe etichetele produselor sunt foarte importante. „Scrie atât de mic de nici nu vezi. Abia acasă îţi dai seama că mai are şi ce nu trebuie”, spune un client. Tocmai de aceea s-a inventat o aplicație care ne ajută să descifrăm informațiile de pe etichete.
„Ni se explică câţi aditivi sunt. Aditivii, fiecare, ni se explică ce face acel aditiv, ca să înţelegem ce se întâmplă, putem să stabilim anumite alimente care ne plac sau nu ne plac o anumită cantitate de zahăr, o anumită cantitate de sare, anumite E-uri”, explică președintele asociației pentru protecția consumatorului InfoCons, Sorin Mierlea.
Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare. Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la: ingredientele din produsul scanat, numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită, numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat, valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii), calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă).
Aplicația permite și personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum:număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.
Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite. Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat, poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XAlti specialisti – specialisti pentru orice. Nu mai poti sa te misti prin tara asta ca sigur calci pe un specialist…