Numărul celor care au trecut prin boala Covid-19 este mare, iar cazurile medii și severe au nevoie de evaluare după boală și de recuperare. Pacienții trebuie să revină la stilul lor de viață, iar acest lucru necesită răbdare și ajutor de specialitate, scrie tion.ro.
“Unii pacienți pot prezenta o întârziere în remisiunea simptomelor COVID-19. În linii mari, cei care au trecut printr-o formă moderată sau severă de boală pot fi împărțiți în două categorii: cei care rămân cu sechele grave, de exemplu cei care dezvoltă complicații trombembolice, și cei care au, de fapt, un tablou clinic nespecific, de exemplu oboseală și dificultăți de respirație. Până acum am stabilit că putem vorbi de un COVID-19 post-acut, cu o durată de peste trei săptămâni de la debutul primelor simptome, și un COVID-19 cronic, care se întinde pe o perioadă mai mare de 12 săptămâni. Noi le recomandăm realizarea unei evaluări doar celor care prezintă simptome reziduale pulmonare”, spune dr. Noemi Suppini Porojan, medic specialist pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
Pacienții care au fost spitalizați pot fi evaluați după cel puțin 30 de zile dela spitalizare, iar mai apoi să revină la reevaluări la 3 luni, la 6 luni și la un an. Evaluarea de specialitate include evaluarea clinică respiratorie, evaluare cardiacă și una a simptomelor neurologice persistente sau progresive. De asemenea se mai fac examen clinic, măsurarea parametrilor vitali (de exemplu saturație în oxigen, tensiune arterial și frecvență cardiacă) și se realizează analize biologice uzuale: hemoleucogramă, profil inflamator proteina C reactivă, VSH, LDH, feritină, analize ce pot indica persistența inflamației, profilul de coagulare a sângelui și analize biochimice: uree, creatinină, transaminaze și glicemie. În cele mai multe cazuri se recomandă realizarea unor teste imagistice CT sau radiografie toracică, dar și teste de explorare a funcției pulmonare.
„Cele mai grave complicații apărute la nivelul sistemului respirator, după COVID-19, sunt fibroza pulmonară și bolile vasculare pulmonare. Pacienții cu dificultăți de respirație au saturații de oxigen scăzute și necesită reabilitare prin practicarea de exerciții specifice, dar și îngrijiri paliative și ale simptomelor. În cazul pacienților cu afectare pulmonară post-COVID se constată o disfuncție ventilatorie restrictivă, care se corelează cu leziunile fibrotice detectate pe investigațiile imagistice”, mai precizează dr. Noemi Porojan-Suppini.
Astfel de analize se realizează la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara, gratuit, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie către medicul specialist pneumolog. Programări se pot face la numărul 0732.680.165.
Trimite articolul
XPreventiv – Arbidol
In boala- Arbidol
Post – Arbidol
Cam așa🤣