De exemplu, nu au fost primiți observatorii independenți, reclamă cei de la Expert Forum, organizație cu astfel de statut. În primă fază, observatorii acestora ar fi fost primiți de birourile electorale județene, dar din cauza unui ordin de la BEC, acest lucru s-a schimbat. De altfel, nici jurnaliștilor nu li s-a permis să asiste.
„Conform legii, persoanele acreditate pot observa toate procedurile electorale, adică inclusiv procedura de renumărare. EFOR, organizație acreditată de AEP, a încercat să meargă să observe renumărarea la mai multe BEJ-uri în această dimineață, fără succes. Deși inițial unele BEJ-uri ne-au declarat că permit observarea pentru a asigura transparența procesului, BEC a emis o circulară care, în mod ilegal, restricționează accesul observatorilor la renumărare”, transmit cei de la EFOR.
Organizația, împreună cu celelalte din Coaliția VotCorect, vor ataca în instanță decizia de a nu permite accesul observatorilor.
Explicații de la BEC
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă de vineri, BEC susține că nu există procedură pentru acreditarea jurnaliștilor și observatorilor la procesul de renumărare.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice că dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale”, se arată într-un comunicat de presă al BEC, de vineri dimineață.
Practic, instituția susține că observatorii și presa au fost acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru secțiile de votare. Acum, acțiunea de renumărare ar fi la nivelul BEC, iar legislația nu îi dă instituției opțiunea de a oferi acreditări.
Mai mult, într-un document trimis BEJ-urilor, se insistă asupra confidențialității asupra proceselor verbale.
„În condițiile desfășurării operațiunilor (…) atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule. (…) Vă solicităm să luați toate măsurile care se impun în vederea prevenirii accesului persoanelor neautorizate le versiunile scanate și cele originale ale proceselor verbale”, se arată în nota trimisă birourilor județene.
La procesele verbale, atât cele digitale, cât și cele fizice, are acces doar președintele biroului electoral, potrivit aceluiași document.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!