Curtea Constituțională a României a cerut, joi, renumărarea tuturor voturilor din țară și străinătate, exprimate în turul 1 al Prezidențialelor, după ce fostul eurodeputat PSD, PNȚCD, PNCR, apoi AUR, Cristian Terheș a acuzat nereguli în completarea proceselor-verbale din câteva secții de votare din capitală. CCR a solicitat Biroului Electoral Central să renumere toate voturile până vineri, la ora 14, când CCR are programată o nouă întâlnire pe această temă.
Biroul Electoral Central a transmis că este imposibilă renumărarea voturilor într-un timp atât de scurt, întrucât BEC nu mai dispune de aceleași resurse umane pe care le-a avut în noaptea alegerilor. BEC a transmis, ulterior, că va renumăra voturile și va anunța până cel târziu pe 1 decembrie, la ora 22, rezultatul renumărării.
Allen Coliban, fostul primar al Brașovului, spune că reumărarea voturilor a început deja la Birourile Electorale Județene. „Nu știu cum vor număra 9 oameni totalul de 272.000 de voturi, până duminică. Legea spune că un singur om ar trebui să desfacă buletinele, să citească cu voce tare și să distribuie voturile în teancuri. Se va întâmpla asta? NU. La nivel național, 500 de oameni trebuie să facă treaba a 180.000 (câți au fost duminică). Dacă nu se descurcă, angajații Prefecturii (reprezentanța guvernului Ciolacu în teritoriu) vor oferi ajutor”, scrie acesta. Tot el a publicat și fotografia cu sacii de gunoi umpluți cu buletine de vot, acesta fiind modul de depozitare a buletinelor în toate birourile electorale județene din țară. Așadar, cei 500 de oameni vor fi nevoiți să numere aproape 10 milioane de voturi, toată responsabilitatea unui proces corect căzând pe umerii acestora.
Au respins filmarea procesului
Uniunea Salvați România a propus Biroului Electoral Central ca procesul de renumărare să fie filmat, în mod obligatoriu, în toate birourile electorale județene. Decizia BEC a arătat, însă, că biroul respinge solicitarea USR, menționând totodată că dacă sacii de vot au deja sigiliile rupte, semn că „s-a umblat” la ei, voturile se vor număra în continuare, însă se va menționa în procesul-verbal de renumărare că sigiliul a fost rupt.
Observatorii independenți, refuzați
Elena Calistru, de la Asociația Funky Citizens, a solicitat Biroului Electoral Central ca organizațiile civice să fie lăsate să observe procesul de renumărare a buletinelor de vot, însă prin răspunsul semnat de judecătoarea Ioana Bogdan, președintele BEC, solicitarea observatorilor independenți de a asista la renumărare a fost respinsă categoric.
Anularea primului tur
La primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul Călin Georgescu a obținut 2.120.401 voturi, iar pe locul doi s-a clasat candidata Elena Lasconi, care a obținut 1.772.500 de voturi. Al treilea clasat a fost candidatul Ion-Marcel Ciolacu, la o diferență de 2.740 de voturi față de candidatul de pe locul doi. În cazul în care după renumărarea voturilor, candidatul Ciolacu o depășește pe candidata Lasconi, Legea nr. 370/2004 prevede pentru astfel de situații anularea turului de scrutin și repetarea acestuia în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Curtea Constituțională
Curtea Constituțională este formată din 9 judecători. Dintre aceștia, patru au fost propuși de PSD, trei au fost propuși de către Administrația Prezidențială, unul de PNL și unul de UDMR. CCR, unica autoritate de jurisdicție constituțională în România, este cea care a blocat, în ultimii ani, orice reformă a pensiilor speciale, orice reformă a justiției și este cea care a decis, înainte de campania electorală pentru prezidențiale, că Diana Șoșoacă nu are dreptul să candideze, întrucât alegerea ei ar fi pus în pericol apartenența României la UE și NATO.
Trimite articolul
XȘi-au adus abacele?😉😆
Noaptea ca hotii!
In urma renumararii Elena Lasconi pica pe locul 3. La cateva voturi distanta de smecherul Ciolacul.
Ciolacu, tot cum e el, va pierde masiv in fata lui Georgescu ca doar nu l-oi alege pe ciumatul asta rosu.
Ciuma rosie trebuie sa dispara chiar daca mai stam 5 ani cu Georgescu.