„Autorii violenţei intrafamiliale sunt în 90 la sută bărbaţi. Victimele sunt 18 la sută bărbaţi, 14 la sută minori şi 68 la sută femei”, a declarat Angela Chirvăsuţă, comisar şef de poliţie, din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
Victimele violenţei domestice pot apela la numărul 0800.500.333 sau numărul scurt 021.9524 pentru a primi sprijinul autorităţilor din asistenţă socială, inclusiv pentru a fi duse în centrele de protecţie. „Din experienţa noastră pe care o avem cu beneficiarii, victimele violenţei domestice, de cele mai multe ori violenţa domestică este cea între parteneri, între concubini sau soţ- soţie. Femeilor le trebuie foarte mult timp să iasă de acolo şi să vină către alte persoane şi să spună, eu sunt o victimă a violenţei domestice”, ne povesteşte şefa centrului pentru victimele violenţei domestice FEMINA, Diana Dumitru.
În anul 2023, au fost emise de către instanțele judecătorești 11.887 de ordine de protecție, 5.386 din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Anul trecut, la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al inspectoratelor de poliție județene Iași, Mureș și Vrancea, unități care au intrat în etapa I a proiectului pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, au fost emise 3.656 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice. Începând cu 1 ianuarie 2024, alte 20 de județe au intrat în etapa a doua de implementare a S. I. M. E.: Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!