Conform INS, care are la bază datele Eurostat, România era în 2023 cel mai ieftin stat din UE pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (75%), urmată de Polonia şi Slovacia (82%), în timp ce la polul opus se afla Luxemburg (125%) şi Danemarca (123%).
În anul 2023, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 de euro la nivelul UE, iar la cele două extreme, 145 de euro în Danemarca, respectiv 59 de euro în Bulgaria.
Cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în cadrul statelor-membre, a fost înregistrat în Bulgaria, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmată de România (39% sub media UE).
În anul 2023, în rândul statelor-membre ale UE, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Danemarca (45% peste media UE), urmată de Irlanda (37% peste media UE), Luxemburg (34% peste media UE) şi Finlanda (24% peste media UE).
Totodată, Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupele “Băuturi alcoolice şi tutun” (69%), “Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (82%) şi “Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (38%), urmată de Polonia, pentru grupa “Băuturi alcoolice şi tutun” (77%) şi de Croaţia pentru grupa “Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (44%).
În schimb, Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru produsele cuprinse în grupele “Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (130%) şi respectiv “Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (189%) , iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la produsele din grupa “Băuturi alcoolice şi tutun” (208%).
De asemenea, România are cel mai scăzut nivel al preţurilor dintre ţările UE, pentru grupa “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (72%), urmată de Bulgaria (74%). De altfel, Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele “Transport” (71%) şi servicii de cazare şi restaurante (52%), în timp ce România înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa “Recreere şi cultură” (64%).
Danemarca este cea mai scumpă ţară din UE la grupele “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (125%), “Transport” (126%), “Recreere şi cultură” (137%) precum şi la serviciile de cazare şi restaurante (152%).
La indicele de volum al PIB/cap de locuitor, România înregistrează o valoare, calculată pe baza PPC, care o situează la nivelul de 78% faţă de media UE, urmată de Polonia şi Ungaria cu 77%. Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2023, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE, iar cel mai ridicat nivel a fost consemnat de Luxemburg, acesta depăşind media UE cu 137%.
Programul European de Comparare (PEC) a fost iniţiat în anii 1970 ca parte componentă a Programului Internaţional de Comparare (PIC) şi are ca obiectiv compararea în termeni reali a produsului intern brut (PIB) – nivel şi structură.
“Pentru a realiza comparaţii ale produsului intern brut, ale componentelor PIB-ului şi ale nivelurilor preţurilor, pe total Uniune Europeană şi pentru fiecare stat membru, sunt calculate parităţile puterii de cumpărare (PPC), indicatori care elimină efectele diferenţelor de nivel al preţurilor dintre ţări. Astfel, când datele statelor membre referitoare la componentele PIB-ului sunt convertite într-o monedă comună utilizând PPC, atunci aceste date sunt evaluate la acelaşi nivel de preţ şi reflectă doar diferenţele de volum de mărfuri şi servicii achiziţionate de către ţările comparate. La Programul European de Comparare (PEC) participă statele membre ale Uniunii Europene (UE), ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Norvegia şi Elveţia), ţările candidate (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia). Rezultatele PEC sunt calculate şi diseminate de către Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) de două ori pe an, în lunile iunie şi decembrie”, precizează INS.
Datele privind puterea de cumpărare în România în raport cu ţările Uniunii Europene au fost calculate de Eurostat în luna decembrie 2024, atât pe baza preţurilor de consum colectate de ţările participante pentru un nomenclator comun de mărfuri şi servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de ţări europene, cât şi pe baza datelor privind elementele de cheltuieli ale PIB şi a altor informaţii de bază transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNe spuneti va rog ce droguri se practica la Institutul Naţional de Statistică.
Par sa provoace halucinatii foarte puternice.
O mare minciuna. in Germania si Austria mancarea este mult mai ieftina decat la noi.