Anul trecut, România a avut printre cele mai mari rate a tinerilor care nu se află într-o formă de învăţământ sau în câmpul muncii din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europeană 2020, rata tinerilor români cu vârste curprinse între 15 şi 29 de ani care nu erau într-o formă de educaţie şi nici nu lucrau a fost de 16,6%, conform datelor de la Eurostat, citate de Ziarul Financiar.
Aceştia fac parte din categoria NEET (acronimul pentru sintagma „Nor in Education, Employement or Training“) şi reprezintă unul dintre indicatorii cei mai importanţi ai pieţei muncii, iar statele încearcă prin diferite politici guvernamentale să reducă ponderea tinerilor din această categorie.
România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană ceea ce priveşte ponderea tinerilor din categoria NEET, după Italia, cu o rată de 23,3%, Grecia – 18,7%, Bulgaria, cu 18,1% şi Spania – 17,3%. La polul opus, cu cele mai mici rate ale tinerilor parte din această categorie au fost înregistrate în Olanda, 5,7%, Suedia – 7,2% şi Luxemburg, 7,7%.
Ponderea medie a tinerilor din Uniunea Europeană care nu erau înscrişi într-o formă de învăţământ şi nici nu erau angrenaţi în câmpul forţei de muncă a fost de 13,5% în 2020.
Rata NEET pentru tineri este strâns legată de performanţa economică şi mediul de afaceri.
Cu un număr record de NEET în urma crizei financiare şi economice de la sfârşitul anilor 2000, au existat îngrijorări în rândul factorilor de decizie din UE că o întreagă generaţie de tineri din Uniunea Europeană ar putea rămâne în afara pieţei forţei de muncă în anii următori. Implicaţiile acestui lucru sunt odată la nivel personal pentru că aceşti indivizi sunt mai susceptibili de a fi desconsideraţi şi de a suferi de sărăcie şi excluziune socială, iar pe cealaltă parte, la nivel macroeconomic, reprezintă o pierdere considerabilă în ceea ce priveşte capacitatea productivă neutilizată şi un cost considerabil în ceea ce priveşte plăţile sociale pentru ţările membre.
sursa: Mediafax
Trimite articolul
XAsa ceva nu se intampla inainte de …89 sa fie clar !
Nici o problema fredonează Guță și se satura cu Salam. Un război sau o dictatura militara mai salvează România.
Câți dintre tinerii romi lucrează?
-
A spus odata o tiganca ce cersea ,,țiganii nu lucreaza niciodata, sa ii tina albii.. Pentru tigani dreptul la munca garantat de constitutie nu exista . Acum a inceput sa nu il folosesca si ,,Generatia PRO,, impreuna cu cele succesive.
Creste producția cu 10%dar nu se vede și în angajări. Ori se lucra cu roboti sau străini ori ori statistica autohtona nu e adevărată. Cifrele de mai sus cred ca comunica UE peste capul autorităților.
De ce va mirati ? Televiziunile si presa au drept cuvinte de ordine ,,distractia, petrecerile betiile,, . Vezi doar tineri cu paharul sau sticla in mana urland in microfoane ,,ce bine petrecem,, Dar nu ii auzi/vezi spunand ca se pregatesc pentru un viitor in care sa munceasca bine, sa produca ceva util, sa faca ceva bun pentru tara lor. Multi parinti le stau alaturi , pentru ca ei deja sunt crescuti in aceasta mentalitate a nemuncii . Auzi nu o data bunici si strabunici spunand ,,lasa ca am muncit noi destul,, ei sa se distreze.,,
păi daca majoritatea scolilor profesionale au fost desfiintate,
daca copiii din mediul rural nu prea au cu ce sa ajunga la oras la scoala stau si pazesc gastele si vacile pe izlaz, asa ca e normal sa fie multi copii nescolarizati…………..
total de acord cu cel ce semneaza TERETEAN !