Raportul anual realizat de Comisia Europeană arată progresele sau regresele țărilor din Uniunea Europeană, în funcție de anumite obiective stabilite privind educația și formarea. Aceste obiective comune trebuie atinse până în 2030.
Țintele Uniunii Europene vizează următorii indicatori:
- Participarea la educație timpurie (ținta UE pentru 2030: 96% în 2030)
- Rata elevilor de clasa a VIII-a cu competențe digitale scăzute (ținta UE: <5%)
- Tineri cu vârsta de 15 ani cu competențe scăzute la citire, matematică, științe – PISA (ținta UE: sub 15% în 2030)
- Părăsirea timpurie a sistemului de educație și formare pentru populația de 18-24 de ani (ținta UE: <9% în 2030)
- Expunerea absolvenților de învățământ profesional la învățarea la locul de muncă (ținta UE: >60% în 2025)
- Absolvirea învățământului terțiar în rândul persoanelor de 25-34 de ani (ținta UE: >45% în 2030)
- Participarea adulților la activități de învățare (ținta UE: >45% în 2025)
Totuși, conform raportului, România nu doar că se află departe de aceste ținte, dar și trage în jos media europeană.
Pentru indicatorul care face referire la participarea la educația timpurie (învățământ preșcolar), media în România este de 74,8%, mai mică decât cea la nivelul UE care este de 93,1%. Media pe țară este mai mică și în comparație cu cea de anul trecut, dar și cu cea de acum 10 ani. Procentul plasează România pe penultimul loc, depășind doar Grecia.
Raportul mai arată că elevii români de clasa a VIII-a au obținut cele mai slabe scoruri la competențe digitale din Europa, în urma testării internaționale ICILS 2023. 44% dintre elevii români au avut scoruri sub nivelul 1, care este cel mai scăzut, și 0% dintre elevi au avut rezultate de nivelul 4, de performanță avansată.
Indicatorul care face referire la elevii de 15 ani cu competențe scăzute la citire, matematică și științe ia în calcul rezultatele testelor PISA din 2022, iar procentele arată astfel:
• 41,7% dintre elevii români de 15 ani au competențe scăzute la citire, față de o medie europeană de 26,2%. Media românească este mai mare decât cea înregistrată la PISA 2018 – 40,8%
• 48,6% dintre elevii români de 15 ani au competențe scăzute la matematică, față de o medie europeană de 29,5%. Media românească este mai mare decât cea înregistrată la PISA 2018 – 46,6%
• 44% dintre elevii români de 15 ani au competențe scăzute la științe, față de o medie europeană de 24,2%. Media românească este cu puțin mai mare decât cea înregistrată la PISA 2018 – 43,9%.
Rata de părăsire timpurie a școlii în rândul tinerilor de 18-24 de ani a avut în 2023 o medie de 16,6%, care poziționează România pe ultimul loc din UE. Media europeană este de 9,5%, iar rata Croației, care se află pe prima poziție, este de 2%.
Suntem pe ultimul loc și la indicatorul expunerii absolvenților programelor de educație și formare profesională la învățare la locul de muncă. În România, doar 8,1% dintre absolvenți au fost expuși, media europeană fiind de 64,5%.
Un alt indicator este legat de tinerii de 24-34 de ani care sunt absolvenți de studii superioare. Doar 22,5% dintre tinerii români din această categorie de vârstă au absolvit studii universitare, media europeană fiind de 43,1%.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XAcesta este rezultatul PNL, că a avut timp să facă ceva, însă nu i-a păsat de învățământ și de educație. Votați-i in continuare!
-
Să reduci un fenomen complex precum educația la un singur factor/vinovat e tot un semn al lipsei de educație. Realitatea e mai complexă decât poate mintea ta procesa 🤷🏻♂️
-
Prietene, nu fi mojic! Nu am redus nimic, am evocat una dintre cauze, nu am avut spațiu suficient pentru un eseu. Nu știi tu ce poate procesa mintea mea, nu ne cunoaștem. Obișnuiești să ataci persoane doar ca să apari la comentarii? Poți să îți exprimi opinia despre articol în mod politicos, fără să vorbești despre educația altora.
-
Recitește textul tău. Da, nu ai spațiu pentru eseuri, dar dacă chiar vroiai să exprimi altceva o puteai face mai precis. Așa că relax și încearcă până iese 😉
-
-
Am avut multa vreme la conducere oameni care au lasat sectorul asta in voia sortii si pot jura ca au facut asta intentionat.
Oameni care le convine sa conduca needucati.
Nu o data am auzit povesti de salarii proaste, resurse taiate si scandaluri in demerul la minim 10 ani.
Daca te uiti la sectoarele care beneficiaza de oameni cu invatamant slab, sunt multe.
Daca te uiti la sectoare la care le trebuie specializare dar nu platesc conform sau decent, iar sunt multe.
Ani de zile de s-a intamplat asta inclusiv sub ochii EU si nimeni nu a luat nici o masura.
Ba mai mult vedem la tv recalme cu ceva firma ipocrita care ne spune sa donam bani la scoli si ma fac sa ma intreb pentru ce platesc taxe .
Mai ca nu ajungem ca Americanii in care sectorul public este un absolut dezastru si doar sectorul privat are resurse si interes.
Ceva imi spune ca statistica din alti ani era mai proasta in realitate dar a fost raportata “eronat”.
“Țara te vrea prost” este mottoul celor care au condus țara de 35 de ani
-
Noi romanii am fost mai norocosi totusi. Cine a vrut sa invete, a invatat. La voi cum era? Sau cum este? Am inteles ca deja mancati din farfurie, cu tacamuri. Bine, nu toti.
-
Scoate capul din troaca de porci bre cocodobleg olog si lasa grohaitul in rusa. Tu esti la fel de roman cum e si tatucu’ tau Putlerica.
-
No fix astia or fi cei care decid soarta la alegeri…Prosti da multi, vorba aia…
Nu aveam nevoie de report UE, am vazut la alegeri!