România este o zonă seismică din ce în ce mai activă. Dacă în trecut zona Vrancea era recunoscută pentru cutremurele destul de frecvente, dar de mare adâncime, care de puține ori erau resimțite, acum sunt și alte zone destul de active seismic. Anul 2023 a fost anul în care zona seismică din Arad s-a reactivat, cutremurele de suprafață destul de puternice ca intensitate cauzând chiar și pagube materiale. Ei bine, nici începutul acestui an nu pare unul foarte liniștit din punct de vedere seismic. Mișcările telurice sunt frecvente și deși majoritatea sunt de slabă intensitate, există o activitatea care nu poate fi ignorată. Potrivit datelor Institutului Național pentru Fizica Pământului de a începutul acestui an au fost înregistrate 24 de sesime în România. Dintre acestea 16 au fost în zona seismică Vrancea, unul în zona Huneodoara, două în Muntenia și cinci în zona Banatului. Trebuie spus că doar cutremurele din zona Vrancea sunt de mare adâncime, restul fiind de suprafață. Dintre toate cel mai puternic a fost cel de pe 15 ianuarie, de 4,3 grade, din zona Vrancea, înregistrat la o adâncime de 72,8 km.
Conform INFP pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv este situatăîn curbura Carpaților Orientali – regiunea Vrancea. Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanță locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceana, Făgăraș – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crișana – Maramureș, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesica, depresiunea Transilvaniei.
Trimite articolul
XE TOT MAI CLAR CE SE DORESTE ADICA NE CUTREMURA CA SA PLECAM UNDE VEDEM CU OCHI SI EI SA NE IA PAMANTURILE SI CASELE NOASTRE
-
Bine zis
👏👏👏👏 -
Ai uitat sa-ti iei medicamentele
-
Da! Se cutremură când vede atâta prostie.