Piesele calificate pentru finala Selecţiei Naţionale Eurovision România 2023 sunt:
- Adriana Moraru – Faralaes
- Aledaida – Bla Bla Bla
- AMIA – Puppet
- Andrada Popa – No time for me
- Andreea D Folclor Orchestra – Perinița mea
- Deiona – Call on me
- Erin Dăneţ – Bad&cool
- Maryliss – Hai Vino
- Ocean Drive – Take you home
- No Artist – Statues
- Steven Roho x Gabriella x Formația Albatros – Lele
- Theodor Andrei – D.G.T. (Off and on)
Selecţia interpretului şi a melodiei care vor participa în etapa finală a fost făcută de juriul format din: Sebastian Ferenţ (Untold şi Neversea), Laura Coroianu (Emagic), Bogdan Stratulă ( Urban Sunsets Radio), John Varbiu (Summer Well) Alin Vaida (Festivalului Jazz in the Park), Mihai (Mişu) Predescu, Şeful delegaţiei României pentru Eurovision 2023 și Remus Achim, regizorul proiectului ESC 2023.
„Doresc să mulţumesc tuturor participanţilor la preselectie, atât celor care s-au calificat cât şi celor care nu au mers mai departe. Am fost onoraţi că ne-au încredinţat creaţiile lor. Juriul a avut de ales dintre multe piese inspirate, nivelul concursului fiind unul ridicat. De aceea, sunt convins că selecţia românească pentru Eurovision 2023 va fi o poveste de succes” a spus Mişu Predescu, șeful delegaţiei României pentru Eurovision 2023.
Cele 12 piese vor fi difuzate pe canalele SRTv şi postate în mediul online.
În cadrul show-ului Selecţiei Naţionale a Eurovision Song Contest 2023, care va avea loc pe 11 februarie 2023, va fi desemnată piesa câștigătoare, exclusiv prin votul publicului. Votul va putea fi transmis prin sms, la tarif normal, sau online și va conține numărul de concurs al piesei favorite.
Eurovision Song Contest 2023 va avea loc în Marea Britanie. Aceasta va organiza evenimentul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat de Rusia. Semifinalele sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar finala, pe 13 mai 2023.
Eurovision 2022
Vă reamintim că, ediția Eurovision 2022 a fost câștigată de Ucraina. Trupa Kalush Orchestra a reprezentat țara cu piesa „Stefania”. România, reprezentată de WRS, s-a clasat pe locul 18 din 25, obținând doar 64 de puncte.
Juriile din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale de organizatorul concursului, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), deoarece acesta a identificat „tipare de vot incorecte”. Este vorba despre Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino.
Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.
Televiziunea Română este cea care organizează Selecţia Naţională, participând la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!