Hunedoara. Cascada Clocota s-a format pe cursul pârâului cu acelaşi nume din Geoagiu Băi, acesta colectând surplusul de apă mezotermală din staţiune. Căderea de apă are o înălţime de aproximativ 43 de metri şi o lăţime de 22 de metri, fiind una dintre cele două cascade cu apă termală din România.
Zilele trecute, mai multe formaţiuni calcaroase formate pe rădăcinile unor copaci de la Cascada Clocota s-au prăbuşit din cauza greutăţii şi au reconfigurat căderea de apă, fenomenul natural petrecându-se fără ca vreun turist să aibă de suferit.
Fragmentele de rocă ce au căzut reprezintă structuri calcaroase bogate în calciu și travertin, originare din depunerile aduse de apele termale. Unele dintre aceste formațiuni s-au dezvoltat peste rădăcinile arborilor, în timp ce izvoarele Clocotei curg peste ele.
„Cascada nu este afectată. S-a prăbuşit o mică porţiune formată ca rezultat al unor depuneri calcice pe rădăcinile unor copaci din partea de sus a cascadei, dezvoltându-se ca un fel de stalactite. Este un fenomen natural. Nu se va interveni cu nimic şi credem că, în scurt timp, acestea se vor reface”, a declarat, pentru Agerpres, Claudiu Nicolae Şimonaţi, consilier în turism la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Geoagiu Băi.
Astfel, în urma prăbuşirii formaţiunilor calcaroase, cascada se prezintă acum ca o cădere de apă în două trepte, imaginea fiind mult mai spectaculoasă ca înainte, este de părere consilierul în turism.
Claudiu Nicolae Şimonaţi a menţionat că, pentru siguranţa lor, turiştii trebuie să respecte mai multe reguli şi să nu se mai expună la diverse riscuri. Unul dintre acestea se referă la faptul că anumiţi turişti, în căutarea unor fotografii spectaculoase, se poziţionau în spatele perdelei de apă a cascadei, lucru interzis.
Autoritățile au instalat o barieră de plastic pentru a împiedica turiștii să se apropie de zona periculoasă aflată sub Cascada Clocota din Geoagiu Băi, deoarece alte rădăcini de copaci și bucăți de piatră ar putea cădea.
Cascada Clocota are o legendă ce a luat naștere în perioada Imperiului Austro-Ungar, atunci când un ofițer se pare că s-a îndrăgostit de fata unui morar din această zonă. Părinții fetei au obligat-o pe aceasta să se căsătorească cu ofițerul, însă tânăra iubea pe altcineva. Povestea de dragoste dintre fata morarului și ofițer se pare că nu a avut un final fericit. Tânăra a ales să își pună capăt zilelor la Geoagiu, aruncându-se de pe stânci în Cascada Clocota.
În urmă cu doi ani, o bucată din Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin s-a prăbușit. Romsilva a transmis atunci că Bigăr a atins dimensiuni considerabile și a cedat sub propria greutate, dar în timp se va regenera.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!