Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pe locul I și II se clasează fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din fabricarea țițeiului (11.540 de lei) și activitățile de servicii în tehnologia informației (10.354 de lei). IT-ul a fost detronat de pe locul I de către mineri datorită creșterilor salariale cu 53,1% în fabricarea produselor de cocserie, scrie Bihon.ro.
Locul III este ocupat de extracția petrolului brut și a gazelor naturale (9.891 de lei), locul IV de informații și telecomunicații, iar locul V de intermedierile financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii (8.874 de lei).
La polul opus, cele mai mici salarii au fost înregistrate în activitatea fabricării articolelor de îmbrăcăminte (2.361 de lei), urmată de HORECA (2.415 lei), fabricarea de mobilă (2.822 de lei), tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei, prepararea și vopsirea blănurilor (2.828 de lei) și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (2.892 de lei).
Salariul brut și net în creștere
Datele INS arată că în luna decembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 7.107 lei, cu 428 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 4.398 lei, în creştere cu 257 lei (+6,2%) față de luna noiembrie 2022.
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real a fost 97,4% în luna decembrie 2022 față de luna decembrie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 105,8% în luna decembrie 2022 față de luna noiembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 233,8%, cu 12,9 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2022.
Creșteri și scăderi
În luna decembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 53,1% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, cu 42,8% ȋn extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 38,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 23% și 30,5% în transporturi pe apă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, industria metalurgică; între 13,5% și 20,5% în telecomunicaţii, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi de editare, alte activităţi extractive, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;între 10% și 13,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii anexe extracției, fabricarea produselor din tutun, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.
Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 25,2% în silvicultură şi exploatare forestieră; între 1,5% și 8% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!