Asta înseamnă că, un român care are salariu mediu, a primit în mână 5.242 lei. Sursa citată mai arată că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (13.052 lei). La polul opus, cele mai mici au fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (30.54 lei).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%. Indicele câştigului salarial real a fost 108,9% în luna iulie 2024 față de luna iulie 2023 și de 100,7% față de luna iunie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: 25,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 18,4% în transporturi aeriene; între 7,5% și 9,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de poștă şi de curier, fabricarea produselor din tutun și între 3,5% și 7,0% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, alte activităţi de servicii, alte activităţi industriale n.c.a., comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, hoteluri şi restaurante, industria metalurgică.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori
încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 19,0% în activităţi de editare, respectiv cu 9,3% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice și între 3,0% și 4,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-4,3%), în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare, respectiv în administraţia publică (-0,4%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistență socială (+0,2%).
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XImi place ca indicele preturilor de consum este aproape la fel din 2022 si in realitate totul e cu cel putin 20% mai scump fata de 2022… Ca de obicei, “pe foaie” totul e bine si frumos in Romania…
Wowwww nu imi vine sa cred eu castig in strainatate peste 9000 de lei deci sunt in categoria bogatilor ce bine in sfarsit pacat ca la mate imi e c-am foame……rusine clasei politice alti mor de foame si ei in parlament se lafaie pe bani multi
Si ce va tot lăudați că a crescut câștigul salarial net căci toate s-au scumpit, produsele serviciile și și și. E logic și limpede ca ziua, când creste ceva, automat sa scumpește altceva.
Sondajul asta e dupa logica: eu azi am mancat 2 paini si tu niciuna, in medie am mancat fiecare o paine.
Bataie de joc la tramvai-Arad !!nici jumate din aceasta suma!oare primarul,ministrul transportului,guvernul,parlamentul apoi presedintele STIE ??sau toata lumea e oarba pe vatmanii aradeni?
-
Vezi ca e brutul… Nu simte lumea cum statul ia jumatate din bani daca nu ii vede in mana. Daca lumea ar primi brutul in mana si sa fie obligati apoi sa plateasca 50% la stat, ar iesi oamenii in strada… asa, nu ii vad, nu le simt lipsa.
la stat poate a trecut… la privat e altfel
La Arad la privat cat e salariul mediu ?
Tot 8000 ?
Astia care verifica au tras des pe nas prafuri periculoase se pare
Deci 10 la suta din salariile declarate! sunt asa de mari ca eclipseaza restul de 90 la suta.
Si in ciduat la toate astea 5.242 lei . tot este putin pentru un trai decent.
Uimitor de prost o ducem.
Poate la bujetarii de la Primarie si Consiliul Judetean….