Potrivit articolului LXXIV din ordonanță, funcționarii publici din această instituție vor beneficia de o salarizare unitară, având ca punct de referință nivelul maxim de salarizare din cadrul Arhivelor Naționale.
„Această măsură pune capăt discriminărilor salariale care au existat încă din 2017 între angajații din teritoriu și cei din Aparatul Central, o problemă ce a fost remediată prin reorganizarea instituției”, declară Gina Bara, inspector superior Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bihor.
Un pas important – eliminarea discriminărilor salariale
Conform inspectorului superior, decizia de a uniformiza salariile vine ca urmare a implementării hotărârii de guvern HG 1640/12 decembrie 2024, care a stabilit reorganizarea Arhivelor Naționale prin eliminarea termenilor „servicii teritoriale“ și „Aparat Central“.
„Acest proces de reorganizare nu doar că a armonizat structurile instituției, dar a asigurat și o echitate mai mare între angajați, indiferent de locul în care aceștia își desfășoară activitatea. Până la această modificare legislativă, funcționarii din teritoriu aveau salarii mult mai mici comparativ cu colegii lor din Aparatul Central, ceea ce a generat nemulțumiri și tensiuni în cadrul instituției. După implementarea noii reglementări, toate aceste diferențe vor fi eliminate, iar salariile vor fi reglate conform unui sistem unitar, care va respecta principiul echității“, adaugă Bara.
Sprijinul organizațiilor sindicale și solidaritatea angajaților
Sprijinul sindicatelor și liderilor din domeniu a fost esențial în realizarea schimbărilor din cadrul Arhivelor Naționale.
„Președinții Europol, Publisind și Blocului Național Sindical – Cosmin Andreica, Ștefan Teoroc și Dumitru Costin – au jucat un rol cheie în susținerea angajaților și în activitățile de lobby pentru modificarea legislației. De asemenea, angajații Arhivelor Naționale au fost activ implicați în proteste și acțiuni de revendicare pe parcursul anului 2024, demonstrând unitate și determinare. Aceste acțiuni au subliniat importanța solidarității și a presiunii continue asupra autorităților pentru obținerea schimbărilor necesare“, mai spune inspectorul superior al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bihor.
Prima grevă din istoria Arhivelor Naționale și a MAI
Vă reamintim, angajații Arhivelor Naționale au declanșat în 4 noiembrie o grevă de avertisment, iar de luni, 11 noiembrie, s-a intrat în grevă generală, după ce reprezentanții MAI nu au dat dovezi clare că ar aborda problemele existente în serviciile județene ale Arhivelor Naționale. Aceasta a fost prima grevă generală a Arhivelor Naționale, din cei aproape 200 de ani de activitate, după cum a anunțat sindicatul Europol într-un comunicat.
Câteva zile mai târziu, greva a fost suspendată în urma unor negocieri care au avut loc între Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, Cosmin Andreica, președintele Europol, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne, Geani Nica, subsecretar de stat la MAI, Marian Neacșu, vicepremier, secretar general al guvernului și Cristian Anița, directorul Arhivelor Naționale.
Sursa: Bihon.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!