Mortalitatea maternă implică decesul unei femei în cursul sarcinii sau după terminarea sa. După doi ani în care fenomenul a înregistrat o scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19.
Dacă în 2020 au murit 32 de femei în timpul sarcinii sau imediat după ce au dat naștere, în 2021 numărul acestora a ajuns la 51, ceea ce înseamnă o creștere de 60%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Dintre cele 51 de decese înregistrate în 2021, două cazuri au fost cauzate de avort. Alte 14 cazuri au fost decese prin risc obstetrical direct, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 de cazuri în 2021.
Nici în privința mortalității infantile România nu stă deloc bine. Potrivit datelor statistice, în România se înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, cât este media europeană.
Mortalitatea infantilă – acea situație în care un copil moare înainte de a împlini un an – este un indicator al dezvoltării sociale. Cu cât o societate este mai dezvoltată, cu atât mortalitatea infantilă ar trebui să fie mai scăzută.
Apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit
Din 2010 până în prezent, la nivel național, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale cu peste 1.200 de echipamente vitale. Investițiile se ridică la aproape 9 milioane de euro. În 2022, Salvați Copiii a dotat mai bine de 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.
„Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă. Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie”, transmit reprezentanții organizației.
În 2023 au nevoie de ajutor:
- Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu
- Spitalul Clinic Nicolae Malaxa
- Spitalul Universitar de Urgență București
- Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”
- Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC)
- Spitalul Universitar de Urgență Elias
- Spitalul Municipal Aiud
- Spitalul Municipal Blaj
- Spitalul Municipal Curtea de Argeș
- Spitalul Orășenesc Ineu
- Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita
- Spitalul Municipal Dorohoi
- Spitalului Județean Brăila
- Spitalul Rășenesc Negoiu
- Spitalul Județean de Urgență Bacău
- Spitalul Municipal Gherla
- Spitalul Județean Reșița
- Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș
- Spitalul Municipal Oltenița
- Spitalul Municipal Moreni
- Spital Orășenesc Segarcea
- Spital Municipal Profesor Dr. Irinel Popescu Băilești
- Spitalul Clinic Filantropia Craiova
- Spitalul Filişanilor
- Spitalul Municipal Gheorgheni
- Spitalul Județean Deva
- Spital Municipal Lupeni
- Spitalul Municipal de Urgență Pașcani
- Spitalul Orășenesc Bolintin Vale
- Spitalul Municipal Sighișoara
- Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
- Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești
- Spitalul Municipal Câmpina
- Spitalul Județean de Urgență Slatina
- Spitalului Județean de Urgență Zalău
- Spitalul Municipal Mediaș
- Spitalul Municipal Fălticeni
- Spitalul Județean de Urgență Tulcea
Cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit pe sustinator@salvaticopiii.ro.
Trimite articolul
XPlătim asigurare de sănătate de care nu beneficiem in totalitate trebuie să plătim specialiști sau rețete necompensate de ce trebuie să mai plătim suplimentar ?