Dar, iată cum arată situaţia „linerelor” în anul care urmează:
1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni; 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri; 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri; 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni; 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri; 1 decembrie (Ziua Națională) – joi; 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.
Trebuie menţionat că angajații care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.
Pentru unele categorii de salariaţi, munca trebuie să continue și în liberele legale, cum ar fi: unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. În aceste cazuri, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu dau liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amenzi.
Până pe 15 ianuarie 2022, Guvernul ar trebui să stabilească ce libere suplimentare vor primi bugetarii (dacă este cazul) – așa-zisele „punți” dintre weekend și liberele legale. De exemplu, în 2022 s-ar putea da „punți” în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională.
Trimite articolul
XVedeti cum se procedeaza in alte tari: daca ziua libera cade in weekend, se considera zi libera, ziua imediat lucratoare. Exemplu: daca avem liber pe 7 ianuarie dar cade duminica, atunci ziua libera devine automat ziua de luni, 8 ianuarie.
Asa se pastreaza zilele liibere. Da’ cu ce oameni idioti avem in parlament … pe cine sa intereseze ?!
-
Nu ii duce capul la asta. Ei sunt specializati pe hotii si bani pentru ei.
-
Unde ai auzit asta că sunt uimită să aflu exemplu ziua Germaniei a picat duminica și a doua zi oameni erau la muncă .
Mă uimește că românii știu totul dar fals
Cat mai multe zile libere sa avem si daca s-ar putea inca vreo 40 , ca in rest avem de toate
Ia vedeti in Elvetia o țară bogată si prosperă cate zile libere se dau pe an si apoi vorbim. Hai pa!
-
Compara si salariile din astea 2 tari desteptule,apoi intreaba-te daca te duce capul cam cate zile din astea le are intr-adevar libere un angajat de la kaufland sau lidl de ex.si apoi vorbim.Faci pe desteptu pe aici dar de fapt esti doar un patronas frustrat ca are si amaratu de angajat cateva zile libere pe an.
-
Fie-ne salariul cat de mic, noi tot putem sa muncim mai putin decat de platesc ei…!
-
nu e problema.
mie la stat imi place sa lucrez.
marog. asa se zice sa lucrez.
nu am nevoie de zile libere.
Suntem cam in media europeană dacă eliminam “campionii” – Spania (37), Elveția (28), Rusia (23), etc. Din cele 15, 2 cad tot timpul duminica (Ziua 1 de Paste și Rusalii). Din considerente de munca trebuie considerate sarbatori legale – nu detaliez.
Apropo … poate corectați in articol referința la creștinism. Majoritatea covârșitoare a romanilor sunt creștini – aici se includ ortodocșii, catolicii (toate), penticostalii, etc. Corect ar fi sa va referiți la alte religii in afara de ortodocși. Paștele catolic de exemplu este tot sărbătoare creștina! Sunteți, totuși, jurnaliști.