Potrivit informațiilor apărute în ultima vreme în presa vest europeană, în curând va fi interzisă instalarea centralelor pe gaz din motive de mediu. Mai întâi la locuințele noi și ulterior la cele vechi, scrie bihon.ro.
Conform RTL.FR, centralele pe gaz produc 18% din emisiile de carbon din Franța, fiind cel mai utilizat mod de încălzire în această țară. Nu mai puțin de 37% dintre locuințele din Franța utilizează gazul ca încălzire, fiind cel mai ieftin mod de încălzire.
Francezii vor să interzică din 2021 construcția de case noi cu centrale pe gaz, iar la locuințele care au deja astfel de centrale, acestea ar trebui înlocuite până în 2024.
În Olanda, situația este și mai gravă. Potrivit NOS.NL, 95% dintre casele din această țară au cazane de încălzire pe gaz.
Interzicerea centralelor pe gaz are la bază Acordul de la Paris cu privire la schimbările sclimatice. Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice este cel dintâi acord global cu forță juridică obligatorie. Acesta a fost semnat la 22 aprilie 2016 și ratificat de Uniunea Europeană la 5 octombrie 2016.
Alternative
Soluțiile alternative la încălzirea pe gaz ar fi multiple. Acestea au fost enumerate într-un interviu pentru euroactiv.com de către Brian vad Mathiensen, academician și cercetător specializat în sisteme inteligente de energie la Universitatea din Aalborg, Danemarca. Academicianul a dat exemple alternative sistemele solare fotovoltaice și pompele de căldură, dar acestea sunt prea scumpe, adevărate „limuzine” cu energie curată, pe care majoritatea oamenilor nu și le permit.
Mai câștigați vor fi cei legați la infrastructura termică sau rețelele de termoficare. „Cel puțin 50-70% din gospodăriile UE ar putea fi deservite mai ieftin de infrastructura termică sau de rețelele de termoficare. Prin infrastructura termică, putem folosi căldura reziduală direct din industrie și indirect cu pompe de căldură la scară largă, căldura reziduală de la incinerare, solare termice, geotermale, căldură și energie combinate etc. Utilizarea surselor regenerabile de energie solară termică și geotermală în combinație cu pompe de căldură de dimensiuni mari de megawatt în termoficare este o opțiune foarte dorită pentru o integrare mai ieftină a energiei regenerabile din energia eoliană, datorită energiei cu costuri reduse. Țările care dețin infrastructura termică sunt mult mai bine poziționate pentru a trece de la combustibili fosili la combustibili regenerabili. Pentru că poți schimba pur și simplu ceea ce pui în țeavă. Aceste unități de producție mai mari pot fi schimbate mai ușor decât milioanele de gospodării cu cazane pe gaz care sunt în prezent în vigoare în toată Europa”, a precizat academicianul.
Poziția României
Poziţia României este reflectată în poziţia de ansamblu convenită de UE. Forul comunitar şi-a asumat rolul de lider global în combaterea schimbărilor climatice, angajându-se unilateral să reducă, până în anul 2020, la nivel comunitar, emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul înregistrat în anul 1990.
UE s-a angajat, de asemenea, să treacă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% doar dacă şi celelalte ţări dezvoltate se angajează să îşi reducă în mod comparabil nivelul emisiilor şi dacă ţările în curs de dezvoltare mai avansate pe plan economic se angajează, de asemenea, să contribuie semnificativ la efortul global de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în funcţie de responsabilităţile şi capacităţile proprii.
Din perspectiva României, Acordul încheiat la Paris transmite un semnal clar investitorilor, mediului de afaceri și factorilor de decizie privind tranziția globală către economia cu emisii reduse de carbon şi va ghida acțiunile la nivel global pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2°C. În același timp, este primul instrument multilateral obligatoriu din punct de vedere juridic și cu participare universală în domeniul schimbărilor climatice.
Trimite articolul
XDincolo de motivele de mediu s-ar putea mentiona si cele de siguranta cetenilor pericolul exploziilor datorita acumularilor de gaz scapate de sub comtrol este unul real
-
sa mori tu…e mai sigur gazul ca sobele pe lemne cu presiune!la gaz ai senzor si valva de gaz care taie gazul imediat!esti prost rau!
-
Te repezi sa jignesti asa doar pentru ca te-ai simtit vizat fara nici un rost. In primul rand cine pledeaza pentru sobe pe lemne cand de fapt a venit vorba de surse regenerabile? In al doilea rand nu ma refeream neaparat la centrala de apartament cand e vorba de acumulari de gaze ci si de eventualele defectiuni de la subsolul cladirilor, e drept insa ca aici probabil nu se poate face deocamdata mare lucru pentru ca gazele se folosesc pe scara larga si in bucatarii, aragaze.
-
Nu cunosc nici un bloc (dintre cele construite între 1964 si 2000) care sa aiba conducta de gaze la subsol.
-
Poate conducta nu trece chiar pe la subsol n-are importanta, dar atatea explozii cu urmari grave au fost in toata perioada de cand exista gaze (nu doar apartamente ci si scari de bloc au fost grav afectate sunt numeroase cazuri si relatari in mass media) din cauza acumularilor de gaze probabil cel mai adesea din cauza cuptoarelor cu aragaz deficiente sau a neatentiei persoanelor mai ales varstnice dar nu numai si cine mai stie care cauze cert este ca au fost f multe.
-
-
Spiru haret, dumneata nu vezi ca aia vor cu orice pret sa ocupe si la noi piata de desfacere, nelasand omului alternativa de a opta pentru produsul altora decat cel expus de ei? Natie obraznica !
-
-
o stire de propaganda! Romania ramane fara gaze!
-
Iojicel, tie iti dau eu gaze :)) Din alea de fasole :))
Bla bla bla….soluția care este? Tăiem teava de grade și stam în frig ca asa vor unii nebuni de la UE? Ca nu stiu sa fi făcut KW de curent 10 bani ca să trecem la încălzire pe curent. Asa și cu mașinile,suntem rupți în cur dar unii visează mașini electrice…pe care oricum nu avem unde sa le încărcat,infrastructura e veche și ar dura vreo 20 de ani ca să o ducem la zi…
Cine altii decat francezii ?… locul intai cu coronita pe piata zvonisticii, barfelor, a lipsei de respect si bun simt fata de tot ce nu e francez si a reclamelor otravite
La ora actuala vezi la fiecare bloc câte o țeavă scoasa pe la apartamentele cu termocentrala pe gaz! Este extrem de plăcut sa fi gazat de vecinul de sub tine când pornește centrala! Inhalez la gaze dacă ai geamul deschis și pot spala geamurile săptămânal! Blocurile ar trebui sa ai o singura evacuare dar sunt construite fără! Problema este ca se dau aprobări pt asa ceva nefiind o legislație clara în acest sens!
-
daca vroia falca aradul era incalzit cu apa termala aproape gratis…nu a vrut…asa ca rabda!
-
Fiecare vede ce vrea la fiecare bloc.
Eu vad la fiecare bloc ca lumea si-a cumparat 1 sau chiar 2 masini second hand de apartament si parcheaza pe unde apuca.
S-ar ca si dvs. sa detineti o astfel de masina si nu cred ca din spirit civic veti renunta la ea pentru o masina electrica mult mai scumpa.
Eu mai vad la fiecare bloc o teava de gaze construita pe vremea Ceausescului si care alimenteaza cate un aragaz in INTERIORUL fiecarui apartament. Ce parere aveti de poluarea din interior, comparativ cu poluarea centralelor de apartament care evacueaza gazele arse in exterior?Stim prea bine ca o centrala de apartament isi doreste oricine (la pachet cu independenta termoenergetica), dar numai oamenii chivernisiti si-au putut permite sa plateasca pretul ei. Ceilalti asteapta ca statul sa plateasca 4-5 forme de subventionare mascata a termoficarii doar pentru ca lucrurile sa nu se schimbe.
*Tipuri de subventii pentru termoficare:
– taxa de cogenerare (platita de toti oamenii in factura de curent electric)
– subventionarea generalizata a gigacaloriei termoficate
– ajutoare sociale pentru familii nevoiase
– fonduri guvernamentale pentru retehnologizarea CET-urilor prin programul “Termoficare 2006-2020 caldura si confort”
– acordarea anuala de bani din fondul de rezerva al guvernului pentru “mentinerea continuitatii sistemelor de termoficare” din diverse orase
Vreau sa reduca emisiile, dar inghit in sec cand sunt intrebati de producerea masinilor pe hidrogen.Ipocrizia este la loc de cinste…
Ha ha ha…..deocamdata pretul incalzirii si furnizarii agentului termic pe solutia curata ,este asa de scump ca bietii rroumeni nici nu se gandesc la asa ceva, darmi-te sa mai apeleze la aceasta solutie! Divagatie SF pentru saracii Europpei, adica romanii…..
“Se apropie sfârșitul subventionarii generalizate a gigacaloriei?!”
Dupa cum se stie UE a cerut in repetate randuri ca Romania sa elimine ajutoarele de stat si subventiile din diverse domenii,
iar singurele forme de subventionare acceptate sunt cele pentru cazuri sociale – familii nevoiase.
Guvernele de stanga au tot amanat aplicarea acestor cerinte din 2018 pana in 2021.
Totusi, s-a trecut cu intarziere la liberalizarea pretului gazelor naturale si a pretului energiei electrice – toate pentru populatie.
In 2021 guvernul, oricare ar fi el, va trebui sa aplice angajamentele luate mai demult si ultima lege pe tema subventionarii (care proroga, adica amana, termenul de anulare a subventiei pentru anul 2021).
Sa vedem ce scoruri vor afisa primariile pentru gigacaloria termoficata in conditiile acestea si
sa vedem daca sistemul centralizat este mai performant decat sistemul individual (centrala de apartament).
Mi se pare că nu se discută despre elefantul din cameră și anume grindina, zăpada, vântul puternic, capabil în ultima vreme de a smulge acoperișurile cu totul, darămite o instalație cu panouri solare.
Nu înțeleg cum sunt scăpate din vedere aceste fenomene care, cel puțin în România, au loc foarte frecvent.