În conformitate cu noul proiect adoptat recent, se interzice inscripționarea pe eticheta laptelui și produselor lactate a expresiei „Produs românesc”, dacă produsul respectiv nu este obținut pe teritoriul național din materii prime de bază care provin 100% din fermele românești. Produsele se vor comercializa într-un spațiu de prezentare și de vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau alte proteine decât cele lactate, scrie Bihon.ro.
Prin actul normativ se aplică aceste prevederi și în cazul produselor la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau alte proteine decât cele lactate, precum: meniurile și rețetele mâncărurilor, produsele de patiserie, pizzerie, fast-food și de cofetărie și produsele culinare din alimentația publică.
Noi reglementări
Meniurile restaurantelor vor menționa, conform actului normativ, toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare, în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.
Totodată, prin proiect se interzice utilizarea denumirilor de lapte sau produse lactate pe etichetele produselor finite, mâncărurilor, produselor de patiserie, pizzerie, fast-food și pe produse culinare din alimentația publică, care au în compoziția lor ingrediente care nu sunt încadrate în definițiile laptelui și produselor lactate.
„În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau alte proteine decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora”, mai prevede proiectul.
Prevederile legii se aplică inclusiv operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care comercializează produsele lactate prin rețelele comercială, însă nu se aplică producătorilor agricoli care sunt persoane fizice, care obțin aceste produse în propria gospodărie/fermă, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață.
Monitorizați de Observatorul Laptelui
De asemenea, se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul direcției de specialitate. Scopul principal al Observatorului Laptelui și al Produselor Lactate va fi acela de a centraliza datele din această piață, de a urmări și analiza producția, echilibrul dintre cerere și ofertă și costurile de producție
Observatorul va avea în vizor piața produselor lactate și piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie și de capră.
Conform actului normativ, operatorii economici din sectorul laptelui și produselor lactate sunt obligați să respecte principiile și cerințele generale ale informațiilor referitoare la produsele alimentare, dar și prezentarea informațiilor obligatorii pentru produsele alimentare impuse prin noile reglementări.
Orice abatere sau neconformitate sesizată de autoritățile competente de control va fi notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire este comercializat produsul respectiv. În cazul modificării informațiilor de pe etichetă, comerciantul va fi sancționat în conformitate cu prevederile legii în vigoare.
Cumpărătorii au posibilitatea de a scana codul de bare cu Aplicația Gratuită InfoCons. Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj ușor de înțeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii și caloriile – informații care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic, într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate. În urma scanării, consumatorii pot acorda produsului stele de la 1 la 5.
Trimite articolul
XAlti bani ……. alta mafie …… a laptelui !!! Ma intreb cum a ,,supravietuit.. laptele pana acum fara ,, observator ,,?!!
-
Foarte bine a supravietuit ,ca ai baut tot felul de porcarii numai lapte nu.La fel si branzeturile si untul(scrie pe el 60% grasimi dar nu spune de care)
-
Mirceo, in continuare o sa bei numai ca, avem si comisia asta… Isi mai angajeaza niste neamuri si gata. Pana acuma nu puteau sa dea directive la OPC sa sanctioneze pe cei care triseaza? Este inselaciune, adica tu imi platesti mere si eu iti dau baloane vopsite? Inselaciune, fals, etc. Sa fim seriosi…
-