ARAD. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat lansarea, la sfârșitul acestei luni, a primelor două sesiuni de finanțare din acest an, cu fonduri europene nerambursabile. Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Astfel, pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” sesiunea se desfășoară în perioada 28 iulie – 31 octombrie 2021, și pentru submăsura 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, sesiunea se va desfășura în perioada 29 iulie – 29 octombrie 2021.
În cazul submăsurii privind asigurarea culturilor, scopul programului este încurajarea fermierilor de a participa la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă. Se urmărește de asemenea și stimularea fermierilor pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare. Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi, iar sprijinul nerambursabil constă în 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier.
Submăsura 9.1 are ca scop principal încurajarea înființării și funcționării administrative a grupurilor de producători, recunoscute în conformitate cu prevederile legislației naționale. Printre obiectivele programului se numără: *adaptarea producției și a produselor producătorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerințele pieței; *introducerea în comun a produselor pe piață, inclusiv pregătirea pentru vânzare, centralizarea vânzărilor și aprovizionarea cumpărătorilor en gros; *stabilirea unor norme comune privind informarea asupra producției, acordând o atenție deosebită recoltării și disponibilității; *realizarea unor activități care pot fi desfășurate de către grupurile de producători. Beneficiarii sunt grupurile de producători care se încadrează în definiția IMM-urilor și care sunt recunoscute conform legislației naționale în vigoare. Sprijinul nerambursabil va fi de 100% dar nu va depăși anual 10% din valoarea producției comercializate, respectiv 100.000 euro/an. Sprijinul nerambursabil se va plăti sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!