Chiar dacă numele acestuia nu este precizat în comunicatul procurorilor – unde sunt folosite doar inițialele P.F. – surse judiciare au confirmat pentru Jurnal bihorean și Bihon că este vorba despre omul de afaceri orădean.
Procurorul de caz a dispus instituirea sechestrului asupra a mai multor imobile și terenuri și Bihor și alte cinci județe, plus București, în valoare de 48 de milioane de lei, care aparțin atât lui Florin Panea și firmei Leonardo, cât și unor complici inculpați în acest dosar.
Manevre cu firme conductă pentru deducere ilegală de TVA
Potrivit unui comunicat al Parchetului Bihor, în calitatea sa de administrator al trei firme din Oradea, Florin Panea ar fi comis faptele de care este acuzat între ianuarie 2011 și martie 2015.
„În scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidența contabilă financiară și fiscală a celor trei societăți (705 acte materiale), un număr de 705 facturi fiscale fictive, ce reprezintă achiziții de bunuri (încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), operațiuni de achiziții care sunt fără conținut economic, respectiv sunt fictive, de la un număr de șase societăți comerciale – (…) cinci cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea”, a transmis Parchetul Bihor.
La rândul lor, ”pentru a crea o aparență de legalitate”, cele șase firme ar fi declarat în mod fictiv că au efectuat achiziții de la alte societăți fantomă din România. Anchetatorii susțin că, prin interpunerea societăților furnizoare de facturi (platforme de facturare), firma Leonardo ar fi beneficiat de deducerea ilegală de TVA în valoare de 26,5 milioane de lei.
Investigațiile au arătat că bunurile menționate în facturile fictive chiar au existat în realitate, ele fiind cumpărate însă fie direct de la furnizori din Italia ai firmei
Leonardo, fie din complexul comercial Dragonul Roșu din București, după care ar fi fost vândute în magazinele proprii ale firmei lui Panea.
În concluzie, au arătat procurorii, ”beneficiarul bunurilor a fost L (Leonardo – n.n.) SRL, iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor șase societăți de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi-complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care declarau achiziții intracomunitare de la furnizorii din Italia”.
Polițiștii susțin că din sumele de bani rezultate în urma acestor manevre ”o parte ar fi fost reintrodusă în circuitul comercial, iar o altă parte ar fi fost transferată în mod repetat, prin mai multe conturi bancare, aparţinând societăţilor implicate în circuit. În final, sumele ar fi fost retrase de reprezentanţii legali ai societăţilor, direct de la bancă sau prin ATM-uri, folosindu-se ca justificare explicaţii şi documente fictive.”
Sechestru pe clădiri și terenuri din șase județe și din București
O dată cu punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Panea, procurorul de caz de la Parchetul Bihor a luat aceeași măsură și față de societatea Leonardo – acuzată de evaziune fiscală – și față de administratorii români și libanezi (cu vârste cuprinse între 43 și 58 de ani, din județele Ilfov și Bihor și din municipiul București) ai celor șase firme-conductă, considerați complici la evaziune.
În plus, ”s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile imobile deţinute de inculpaţi, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei lei, astfel că în perioada 15-17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu,Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de circa 48 milioane lei”, se mai arată în comunicatul Parchetului Bihor.
Explicația acestei valori uriașe a bunurilor pe care s-a pus sechestru asigurator constă în faptul că la prejudiciul pe care l-ar fi comis Florin Panea, calculat la peste 26 de milioane de lei, s-a adăugat cel reținut în sarcina celorlalți inculpați, ajungându-se la o pagubă totală adusă bugetului de stat de 53 de milioane de lei.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
X… pi dinsii…!
No, da ce a-ti crezut voi, ca el a muncit cinstit pt banii cu care si-a facut averea????