ALBA. În cauză există mai mulţi suspecţi, iar în acest moment procurorii DIICOT Alba împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Alba şi Hunedoara efectuează 11 percheziţii domiciliare. În cadrul acestor acţiuni ale anchetatorilor este vizată destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi, specializate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.
Potrivit DIICOT Alba „în cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive – fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare). Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane RON). Deopotrivă, există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi-au însuşit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăţilor comerciale (aproximativ 3,5 milioane RON) folosind înscrisuri false”.
În ceea ce-l priveşte pe şeful BCCO Alba Iulia, procurorii DIICOT Alba precizează faptul că „în cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva unui învinuit care are gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al BCCO Alba Iulia, sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, cu intenţie, a ajutat învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către DIICOT, sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori, etc.), sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon)”.
Tot în privinţa şefului BCCO Alba Iulia, procurorii DIICOT Alba au spus că „există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba urmează să fie audiate opt persoane. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Gărzii Financiare Hunedoara şi al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Hunedoara. Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!